zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovna sodnica na posvetu o položaju otrok v Sloveniji

datum: 27.05.2019
vir: Vrhovno sodišče

V Državnem svetu RS je ob 30. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah potekal strokovni posvet, na katerem so strokovnjaki z različnih področij razpravljali o položaju otrok v Sloveniji. Na posvetu je sodelovala tudi vrhovna sodnica dr. Mateja Končina Peternel, ki je med drugim izpostavila, da je z vidika položaja otroka v pravosodju ta trenutek najbolj boleče pomanjkanje kliničnih psihologov in pedopsihiatrov.

Letos mineva 30 let, odkar so Združeni narodi sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah, s čimer so v svet poslali pomembno sporočilo in zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. V duhu konvencije so se tako strokovnjaki na posvetu osredotočili predvsem na vprašanje, ali je Slovenija danes prijazna za vsakega otroka.

Vrhovna sodnica dr. Končina Peternel je v tem kontekstu opozorila, da je v Sloveniji vse več otrok in njihovih staršev, ki potrebujejo pomoč kliničnih psihologov in pedopsihiatrov, vendar država žal ne poskrbi za zadostno število specializiranih strokovnjakov in brezplačnih obravnav. Zaradi tega v Sloveniji tudi ni dovolj izvedencev teh strok, kar se poleg že omenjenega odraža tudi v zastojih v kazenskih in družinskih postopkih na sodiščih, vse skupaj pa najbolj negativno vpliva prav na otroke, je izpostavila vrhovna sodnica.

Po njenih besedah je sicer Zdravniška zbornica Slovenije v aprilu razpisala deset novih mest za specializacijo za otroško psihiatrijo in prav tako deset mest za psihiatrijo, Ministrstvo za zdravje pa bi moralo poskrbeti tudi za razpis vsaj desetih novih mest za klinično psihologijo ter zagotoviti dodatne zaposlitve v okviru ambulant za klinično psihologijo in psihiatrijo za otroke in za odrasle.

Na posvetu so poleg vrhovne sodnice dr. Mateje Končina Peternel sodelovali še Tomaž Bergoč iz UNICEF Slovenija, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik, mag. Ružica Boškić z istega ministrstva, dr. Darja Zaviršek z ljubljanske Fakultete za socialno delo, dr. Urban Boljka z Otroške opazovalnice Inštituta RS za socialno varstvo ter Marko Puschner kot predstavnik spletne Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

Vrhovna sodnica dr. Mateja Končina Peternel

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Kdor molči, nikakor ne priznava, vendar pa je res, da ne zanika.
Qui tacet, non utique fatetur: sed tamenverum est eum non negare.