zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na mednarodni konferenci The Future of Europe Based on the Rule od Law

datum: 29.04.2019
vir: Vrhovno sodišče

Na konferenci, ki je v organizaciji Vrhovnega sodišča Poljske 25. in 26. aprila potekala v Varšavi, je bilo izpostavljeno, da mora načela, na katerih temelji ustanovitev delovanje in nadaljnji obstoj Evropske unije, spoštovati tudi vsakokratna politična večina, ki je na oblasti v posamezni državi, saj je sicer zanikana oblast suverena, ki je vedno ljudstvo kot celota.

Na konferenci, kjer sta bili uvodni govornici predsednica Vrhovnega sodišča Poljske prof. Malgorzata Gersdorf in predsednica Zveznega Vrhovnega sodišča Nemčije Bettina Limperg, so bila izpostavljena načela, kot so načelo pravne države, načelo delitve na tri veje oblasti oblasti, načelo temeljnih človekovih pravic in svoboščin, vezanost vseh odločitev in ravnanj državnih oblasti na pravo, načela medsebojnega zaupanja med pravosodnimi institucijami držav članic EU ipd. Gre za načela, na katerih temelji ustanovitev, delovanje in nadaljnji obstoj EU.

Ta in nekatera druga načela imajo svoj temelj v 2. členu Pogodbe o Evropski uniji. Pri tem je bilo izpostavljeno, da mora ta načela spoštovati tudi vsakokratna politična večina, ki je na oblasti v posamezni državi, saj je sicer zanikana oblast suverena, ki je vedno ljudstvo kot celota. V tem okviru so bili izpostavljeni nedopustni ali vsaj problematični poskusi poseganja drugih dveh vej oblasti v sodno vejo, primeroma izrecno omenjeni na Poljskem, Madžarskem, Romuniji in Bolgariji.

 

 

Za nikogar se ne domneva, da se je svoji pravici odpovedal.
A iure nemo recedere praesumitur.