zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na 100. obletnici delovanja češkega in slovaškega Vrhovnega sodišča

datum: 08.11.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je ta teden udeležil konference, posvečene 100. obletnici delovanja češkega in slovaškega Vrhovnega sodišča. Na konferenci je nastopil tudi kot govornik s prispevkom o omejitvah in pristojnostih v delovanju vrhovnih sodišč.

Predsednik Florjančič je v svojem govoru med drugim izpostavil vlogo in pomen slovenskega Vrhovnega sodišča kot najvišjega sodišča v državi, poudaril je pomembnost vpliva odločitev Ustavnega sodišča RS na ugled sodstva in se ob tem zavzel še za vzpostavitev stalnega dialoga med pravosodnimi institucijami in drugimi vejami oblasti.

Na dvodnevni konferenci, ki je v prvem delu potekala v Brnu na Češkem, v drugem delu pa v slovaški prestolnici Bratislava, so sicer med drugim govorili o zgodovinski vlogi Vrhovnih sodišč, izzivih sodstva v modernem času ter o današnji vlogi in položaju Vrhovnih sodišč in pričakovanjih glede prihodnosti.

Na konferenci so nastopili govorci iz različnih evropskih držav in ZDA. Na prvi dan konference so kot uvodni govorci nastopili predsednik vlade Republike Češke Andrej Babiš, ki je izpostavil pomen enotne sodne prakse za uveljavljanje pravne države, češki minister za pravosodje Robert Pelikan pa se je zavzel za široko komunikacijo s sodstvom in hkrati poudaril, da hitro spreminjanje zakonodaje ruši pomen neodvisnega in učinkovitega sodstva ter zaupanja v pravno državo. Predsednik senata Češke republike Milan Štech je med drugim omenil, da ljudje še vedno ne razumejo delitve oblasti na tri veje, kar povzroča nerazumevanje glede možnosti in pristojnosti vsake od njih, predsednik češkega Ustavnega sodišča Pavel Rychedsky pa je pozval k solidarnosti s poljskim in madžarskim sodstvom. S tem naj bi se po njegovih besedah pokazalo, da so sodniki kljub nujni izoliranosti v svojem življenju vseeno dovzetni tudi za dogajanje okoli sebe.

Žar jeze ne opravičuje delikta. Dioklecijan.
Calor iracundiae non excusat a delicto.