zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Slovensko sodniško društvo in Vrhovno sodišče RS za izboljšanje sodstva

datum: 06.11.2018
vir: Vrhovno sodišče

Konec oktobra je potekal sestanek, ki so se ga udeležili vodstvo Slovenskega sodniškega društva, predsednik Vrhovnega sodišča RS, predstavnik Sodnega sveta RS ter predsednik Višjega sodišča v Ljubljani. Razpravljali so o položaju sodstva in sklenili, da je potreben dodaten angažma v zvezi s krepitvijo neodvisnosti sodnikov in izboljšanjem položaja sodstva, kamor sodi tudi finančna neodvisnost, v okviru le-te pa odprava plačnih nesorazmerij med predstavniki različnih vej oblasti.

Vrhovno sodišče RS in Slovensko sodniško društvo sta se ob tem odločila, da bosta v razgovorih z zakonodajno in izvršilno vejo oblasti glede izboljšanja položaja sodnikov in neodvisnosti sodstva nastopala skupaj in usklajeno, kar podpira tudi Sodni svet. Na sestanku so sprejeli tudi odločitev o ustanovitvi posebne posvetovalne skupine, ki bo sestavljena iz članov Slovenskega sodniškega društva in članov, predlaganih s strani Vrhovnega sodišča RS. Skupina, v kateri bodo zastopani sodniki vseh stopenj, bo oblikovala izhodišča za razgovore z drugima vejama oblasti. V tem okviru se pričakuje razgovor s predsednikom Vlade in ustreznima resornima ministroma ter s predsednikom Državnega zbora.

Breme dokazovanja leži na tožniku.
Actori incumbit onus probandi.