zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik vlade na prvem obisku pri predsedniku Vrhovnega sodišča

datum: 15.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je danes na prvem uradnem srečanju gostil predsednika slovenske vlade Marjana Šarca.

 

Pogovor je potekal v prijaznem in sproščenem vzdušju, v katerem je predsednik Florjančič skupaj s sodelavcema, vodjo gospodarskega oddelka Vladimirjem Balažicem in generalnim sekretarjem Vrhovnega sodišča Jankom Marinkom, predstavil nekatere poglavitne probleme, s katerimi se srečuje slovensko sodstvo. Premieru Šarcu je izpostavil tudi predlog po čimprejšnjem umiku imenovanja sodnikov iz Državnega zbora RS, saj tak sistem imenovanja sodnikov predstavlja unikum oziroma nesprejemljivo ureditev v pravnem prostoru EU. Hkrati so bila predstavljena prizadevanja za nov pristop k usposabljanju za sodniški poklic in nadaljnjemu izobraževanju sodnikov, da bi se na ta način v čim večji možni meri zagotavljalo kakovost sodnega odločanja.

Predvsem pa je predsednik Vrhovnega sodišča tudi predsednika vlade opozoril na hudo prostorsko stisko, ki je še posebej akutna na ljubljanskih sodiščih. Slednja namreč poslujejo kar na osemnajstih različnih lokacijah. Zato je izpostavil potrebo po ureditvi prostorskih pogojev, saj bo le na ta način sodnikom omogočeno nemoteno in učinkovito opravljanje funkcije v dobro vseh državljanov.

Zaradi zagotavljanja učinkovitega sojenja v kazenskih postopkih je bila v razgovoru izpostavljena še nujnost sprejema prenovljenega Zakona o kazenskem postopku. Ta naj bi vzpostavil izvrševanje sodne funkcije v smislu optimalnega zagotavljanja varstva procesnih pravic udeležencem v postopku in hkrati v čim večji možni meri zamejil delovanje sodne oblasti na obravnavanje odločilnih dejanskih in pravnih vprašanj.

Brez krivde je, kdor mora ubogati.
Eius nulla culpa est, cui parere necesse sit.