zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič predaval o zaupanju javnosti v sodstvo

datum: 11.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je včeraj na Pravni fakulteti v Ljubljani udeležil etičnega simpozija z naslovom Slovenska sodišča - ugled in zaupanje v javnosti, na katerem je med drugim poudaril, da je zaupanje javnosti v sodstvo pomembno in relevantno vprašanje.

 

Sodstvo s svojim dobrim delom sporoča javnosti, da uresničuje tisto, za kar je postavljeno in kar je določeno tudi v ustavi, to pa je neodvisno in nepristransko sojenje brez nepotrebnega odlašanja, je med predavanjem izpostavil predsednik Florjančič, ki je opozoril tudi na pomembnost spoštovanja človekovega dostojanstva v vseh sodnih postopkih.

Vrhovno sodišče že nekaj let pripravlja obsežno raziskavo o zadovoljstvu javnosti z delovanjem sodišč, v katero so vključeni tako splošna in strokovna javnost (odvetniki, državni odvetniki in državni tožilci) kot tudi uporabniki sodnih storitev in zaposleni na sodiščih. „Na ta način skušamo v sodstvu ugotoviti, kaj bi se dalo v prihodnje storiti še bolje in s tem dvigniti tudi zaupanje javnosti v delo sodišč,“ je poslušalcem, večinoma študentom prava, pojasnil predsednik Vrhovnega sodišča in dodal, da sicer sodstvu najmanj zaupa splošna javnost, čeprav se je zaupanje tudi v tem delu populacije v zadnjih letih vendarle izboljšalo, bolj pa mu zaupa strokovna javnost in uporabniki sodnih storitev.

Sodstvo se sicer vse bolj trudi komunicirati svoje delo, saj so časi, ko je z javnostjo komuniciralo le preko sodnih odločb, minili, je izpostavil predsednik Florjančič, ki se mu zdi zelo pomembno, da je vsaka sodniška odločitev ustrezno pojasnjena. Po njegovih besedah je pomembno tudi, kako sodnik vodi nek postopek. Potreben je namreč nov pristop do strank in drugačen način dela. Tudi zato se je sodstvo lotilo projekta postopkovna pravičnost, v okviru katerega se pripravljajo gradiva in vsebine, ki bodo laični javnosti na razumljiv način predstavila delovanje sodstva in temeljne značilnosti najbolj tipičnih sodnih postopkov.

Med predavanjem v okviru etičnega simpozija, ki ga je pripravilo Akademsko društvo pravnik, je predsednik Vrhovnega sodišča opozoril še na izpostavljenost sodniške funkcije in potrebo po ureditvi položaja sodnikov. V zvezi z vrhovnimi sodniki pa je izpostavil, da morajo znati varovati svoj visok strokovni ugled in da imajo preko svojih odločitev posebej pomembno vlogo pri zagotavljanje enotne sodne prakse.

Dokazovati mora tisti, ki nekaj trdi.
Affirmanti incumbit probatio.