zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič med predstavitvijo letnega poročila opozoril na nekatere nujne zakonske spremembe

datum: 03.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je danes članom Odbora državnega zbora za pravosodje predstavil Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč v letu 2017, pri čemer je med drugim izpostavil, da Vrhovno sodišče in vsa ostala sodišča že nekaj leto poslujejo zelo učinkovito. Znova je opozoril na neustrezne prostorske pogoje in med drugim poudaril, da bi bile za še kakovostnejše in uspešnejše delo sodstva nujne tudi nekatere zakonske spremembe.

 Po besedah predsednika Florjančiča se število prejetih novih zadev na sodiščih znižuje, po drugi strani pa se znižuje tudi število rešenih zadev, zaradi česar se morda v javnosti ustvarja vtis o počasnem delu pravosodja - vendar je vtis ta neutemeljen. Manjše število rešenih zadev je namreč povezano predvsem z dejstvom, da sodišča v zadnjih letih obravnavajo vse večje število zahtevnejših zadev, ki terjajo bolj poglobljeno delo in s tem daljši čas reševanja.

V zvezi s tem je predsednik Vrhovnega sodišča izpostavil tudi potrebo po nekaterih nujnih zakonskih spremembah, ki pa v prejšnjem mandatu Državnega zbora niso bile sprejete. Denimo na spremembo Zakona o kazenskem postopku, saj bi sodstvo na tem področju potrebovalo moderen zakon, ki bi mu omogočil kakovostnejše in uspešnejše delo. V tem kontekstu bi morali po njegovih besedah poskrbeti tudi za optimizacijo mreže sodišč, ki je potrebna sprememb, da bo bolj ustrezala današnjemu času. 

Predsednik Florjančič je tudi člane Odbora državnega zbora za pravosodje opozoril na neustrezne prostorske pogoje in poudaril, da bi moralo Ministrstvo za pravosodje urediti vse potrebno za zagotavljanje prostorskih pogojev za delo sodišč. Posebej je izpostavil že akutno prostorsko stisko ljubljanskih sodišč, ki poslujejo kar na osemnajstih različnih lokacijah. Zavzel se je za sprejetje posebnega zakona, v katerem bi uredili to problematiko, s čimer bi dobili tudi jasno sliko in obvezo, na kak način se bo reševalo te težave.

Poleg omenjenega se je predsednik Florjančič dotaknil še zmanjševanja števila sodnikov v zadnjih letih, pri katerem pa je bila po njegovem mnenju že dosežena neka spodnja meja še sprejemljivega števila, med drugim tudi zato, ker se sodiščem z novimi zakoni dodajajo vedno nove pristojnosti. Spomnil je denimo na Družinski zakonik, ki se bo začel izvajati prihodnje leto in ki prenaša nekatere pristojnosti s Centrov za socialno delo na sodišča. Po njegovih besedah bo namreč zaradi tega prišlo do bistvenega povečanja števila primerov na sodiščih.

V podobnih zadevah je treba enako soditi.
De similibus idem est iudicandum.