zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na Konferenci mreže predsednikov vrhovnih sodišč EU

datum: 01.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je udeležil Konference mreže predsednikov vrhovnih sodišč EU v Karlsruheju v Nemčiji, ki je potekala od 27. do 29. septembra. Predsedniki vrhovnih sodišč so na konferenci obravnavali dve izpostavljeni vprašanji, razmerja med Ustavnimi in Vrhovnimi sodišči ter primerjalno pravo v sodni praksi Vrhovnih sodišč.

Izhodiščni referat glede vprašanja razmerja med Ustavnimi in Vrhovnimi sodišči je pripravil predsednik italijanskega Kasacijskega sodišča Giovanni Mammone, medtem ko je o primerjalnem pravu v sodni praksi Vrhovnih sodišč v uvodnem referatu spregovoril predsednik nizozemskega Vrhovnega sodišča Maarten Feteris.

V okviru diskusije o prvem sklopu vprašanj je bila med drugim izpostavljena ne vedno jasna razmejitev pristojnosti med Ustavnim in Vrhovnim sodiščem ter posledično tudi določene napetosti med njima oziroma njunimi odločitvami. V sklopu drugega vprašanja pa so bile izpostavljene različne prakse in metode raziskovanja ter analiziranja sodne prakse pri interpretacijah domače ali mednarodne zakonodaje. Pri tem je bilo večkrat izpostavljeno, da se mora sodna praksa Sodišča EU in ESČP upoštevati kot naša lastna praksa, saj gre za naša sodišča, ki odločajo v okviru našega skupnega evropskega prava.

Konferenco mreže predsednikov vrhovnih sodišč EU v Karlsruheju je sicer gostila predsednica nemškega Zveznega sodišča Bettina Limperg, medtem ko se je večer pred začetkom konference srečanja udeležil tudi predsednik Sodišča EU Koen Lenaerts, ki je udeležence pozdravil v posebnem nagovoru.

Poleg omenjenega so na generalni skupščini mreže volili prenovljen odbor članov in predsednika. Za predsednika je bil izvoljen predsednik luksemburškega Vrhovnega sodišča Jean-Claude Wiwinius, v odbor članov pa je bil kot predsednik Vrhovnega sodišča RS izvoljen tudi mag. Damijan Florjančič.

Naj se sliši tudi druga plat. Marcijan.
Audiatur et altera pars.