zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovna sodnica Nina Betetto govornica na srečanju OVSE

datum: 19.09.2018
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovna sodnica mag. Nina Betetto se je udeležila srečanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki te dni poteka v Varšavi. Na sekciji o vladavini prava je mag. Betettova nastopila tudi z uvodnim govorom, med katerim je med drugim izpostavila, da predstavlja neodvisno in nepristransko sodstvo enega od temeljnih kamnov vladavine prava.

Kot primer, pri katerem se v praksi pokaže vsa teža in pomembnost sodniške neodvisnosti, je vrhovna sodnica Nina Betetto izpostavila odmevno sojenje, ki pritegne tudi veliko medijsko pozornost. „Pričakovati je, da se bo sodnik, ki obravnava takšno zadevo, verjetno znašel pod drobnogledom, njegove odločitve pa bodo povod za številne razprave. In tako je tudi prav,“ je izpostavila mag. Betettova, ob tem pa poudarila, da je pomembno, da so sodne odločitve sprejete v skladu z veljavno zakonodajo ter da nanje ne vplivajo tovrstni zunanji dejavniki.

Med drugim je še opozorila, da morajo biti sodniki dobro usposobljeni, samostojni in nepristranski, tudi zato, ker v zadevah, ki jih obravnavajo, ne bi smeli odločati tako, kot bi to morda od njih pričakovala trenutna politična oblast, četudi je ta demokratično izbrana in legitimna (celoten uvodni govor v angleškem jeziku).

Tokratno srečanje OVSE, organizacije, ki je namenjena preprečevanju konfliktov, pokonfliktni obnovi in kriznemu upravljanju na regionalni ravni, poteka v Varšavi, in sicer od 10. do 21. septembra.

Kupec je tisti, ki naj pazi.
Caveat emptor.