zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Izjava predsednika VSRS v zvezi z dogodkom na vhodu

datum: 07.06.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS, mag. Damijan Florjančič, je podal izjavo v zvezi z vprašanji glede dogodka na glavnem vhodu na sodišče dne 11. 12. 2017

"V zvezi z varnostnim dogodkom pri vhodu v sodno zgradbo pred nekaj meseci in v zvezi z izjavo vrhovnega sodnika Jana Zobca v zvezi s tem dogodkom moram v izhodišču povedati, da je moje načelno stališče, da verjamem v verodostojnost sodnikovih izjav, saj nimam nobene osnove, da temu načelnemu stališču ne bi sledil, ne glede na to ali gre za okrajnega ali vrhovnega sodnika. Pri tem si ne znam predstavljati, kako bi lahko sodnik presojal verodostojnost udeležencev v sodnih postopkih, če sam ni sposoben verodostojno presojati svojih navedb, svojih ravnanj in dogodkov, v katerih se znajde.

Zato se mi zdi primerno opozoriti tudi na to, da je vsak, ki je udeležen v kakršnihkoli dogodkih, seveda zaznamovan s svojim subjektivnim dojemanjem vsakokratnega dogodka, vendar če objektivna dejstva kažejo nekaj drugega, potem se mora tem objektivnim dejstvom prilagoditi objektivno ravnanje te osebe. Zato lahko v zvezi s tem konkretnim primerom rečem, da posnetki, ki smo jih videli, kažejo, da se omenjeni dogodek ni odvil tako, kot je javnosti in nekaterim medijem predstavil vrhovni sodnik Jan Zobec.

Če je s takšnim izjavljanjem prizadel pravosodnega policista ali institucijo, v kateri je ta policist zaposlen, potem bi bilo pričakovati opravičilo vrhovnega sodnika omenjenim. Menim namreč, da je vrhovni sodnik tisti, ki mora znati na ta način sam reflektirati svoje ravnanje in v tem smislu bo tudi moje nadaljnje presojanje, kako bom ravnal v tem primeru. Bodisi tako, da bom v odvisnosti od ravnanja sodnika samega ocenil, ali je treba to ravnanje presojati tudi v okviru etičnih načel ali pa morda celo v okviru disciplinske kršitve, ker je ena od disciplinskih kršitev tudi krnjenje ugleda sodniške funkcije. V tem kontekstu bom še razmislil, kako ravnati naprej."

Kdo bo varoval varuhe?
Quis custodiet custodes?