zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Sistem za e-vročanje Laurentius kot zgodba o uspehu

datum: 20.04.2018
vir: Vrhovno sodišče

Z vzpostavitvijo samostojno razvitega sistema elektronskega vročanja pošiljk je uspelo Vrhovnemu sodišču RS od leta 2011 dalje pospešiti sodne postopke, ustvariti velike prihranke in razbremeniti osebje rutinskih opravil, sedaj pa projekt nadaljuje uspešno pot na evropski ravni.

Evropska komisija je že pred letom in pol po svojih uradnih testih potrdila ustreznost omenjene odprtokodne programske rešitve za varno elektronsko izmenjavo dokumentov, projekt Laurentius pa so na svoji spletni strani zdaj ocenili še kot zgodbo o uspehu.

Kot poudarjajo, je z uporabo evropskega standarda vzpostavljena podlaga za izmenjavo sporočil z drugimi evropskimi sodnimi sistemi v prihodnosti, s čimer Vrhovno sodišče prispeva tudi k evropski realizaciji enotnega digitalnega trga.

V omenjenem prispevku (članek na strani Evropske komisije) je projekt Laurentius, poimenovan po enemu izmed izumiteljev poštne znamke, Slovencu Lovrencu Koširju, označen kot nacionalna in evropska zgodba o uspehu, s čimer daje veliko priznanje delu Vrhovnega sodišča in Centra za informatiko, ki deluje pod njegovim okriljem.

Slovensko Vrhovno sodišče je programsko rešitev za potrebe varne elektronske izmenjave dokumentov in elektronsko vročanje sodnih pisanj ponudilo v brezplačno uporabo v obliki odprte kode, saj predstavlja podlago za enotne standarde varne elektronske izmenjave dokumentov. Uporaba enotne rešitve pomeni večjo transparentnost, zanesljivost in varnost pri izmenjavi podatkov, cenejše vzdrževanje sistema, nižje stroške izdelave novih integracij, večjo povezljivost ter posledično cenejšo in učinkovitejšo državo. Z njeno uporabo, ki nadomešča klasično poštno izmenjavo dokumentov, uspe zgolj slovensko sodstvo na ta račun vsako leto prihraniti več kot 4,5 milijona evrov.

 

Vsak se lahko odpove svoji pravici.
Quisque potest renuntiare iuri suo.