zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče za oceno ustavnosti 47. člena Zakona o urejanju trga dela

datum: 03.11.2017
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče je prekinilo revizijski postopek v zadevi, povezani z izborom delodajalcev, vključenih v izvajanje programov aktivne politike zaposlovanja.

Po oceni Vrhovnega sodišča 47. člen Zakona o urejanju trga dela ne vsebuje ne postopkovnih in ne materialnopravnih pravil, ki bi bila podlaga za odločanje o izboru delodajalcev, ki bodo vključeni v omenjene programe. Vrhovno sodišče je zato v tej zadevi vložilo zahtevo za oceno ustavnosti 47. člena Zakona o urejanju trga dela, revizijski postopek pa se bo nadaljeval po odločitvi Ustavnega sodišča.

Navedena določba zakona po oceni Vrhovnega sodišča stranki ne omogoča, da bi bila glede bistvenih vidikov svojega pravnega položaja seznanjena že na podlagi zakona ali na podlagi jasno določenega javnega pooblastila. Prav tako tudi sodišču ne omogoča učinkovite vsebinske presoje zakonitosti odločitev izvajalca ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Glede na to je Vrhovno sodišče Ustavnemu sodišču predlagalo, da ugotovi neskladnost te zakonske določbe z Ustavo in jo razveljavi oziroma da naloži državnemu zboru, naj navedeno protiustavnost odpravi. Ker je postopkov, ki se vodijo po omenjenem členu zakona o urejanju trga dela in sorodnih pravnih normah izjemno veliko, je Vrhovno sodišče tudi predlagalo, da Ustavno sodišče to zadevo obravnava absolutno prednostno.

Več:
Zahteva za oceno ustavnosti v zadevi X Ips 314/2015
 

Brez krivde je, kdor mora ubogati.
Eius nulla culpa est, cui parere necesse sit.