zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Dobre prakse v sodstvu med članicami EU

datum: 25.10.2017
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče je v letu 2016 in 2017 sodelovalo pri mednarodnem projektu francoskega ministrstva za pravosodje Court Quality Framework Design (CQFD). Projekt je bil podprt s strani Evropske komisije, poleg Slovenije in Francije so pri njem sodelovale še Estonija, Italija in Portugalska.

Cilj projekta je povečanje kakovosti v sodstvu držav članic, z določanjem standardov kakovosti, skupaj z merljivimi indikatorji, ki jih države lahko vgradijo v svoj sodni sistem. Projektna skupina je s tem namenom raziskovala aktivnosti in dobre prakse v sodelujočih državah, v fazah pred, med ter po zaključku sodnega postopka.

Sodelujoče države velik poudarek namenjajo dostopnosti informacij in storitev pred začetkom postopka; tako na primer poudarjajo pomen informacijskih točk, na katerih lahko stranke pridobijo specifične informacije ali uredijo bolj preproste opravke na sodišču. Med postopkom velik pomen pripisujejo elektronskemu poslovanju, ki poenostavi delo osebja in sodnikov, strankam pa olajša poslovanje s sodišči. Po koncu postopka je pomembna razumljivost sodne odločbe, ki je strukturirana, javno in brezplačno dostopna ter po potrebi dodatno osvetljena, na primer s sporočilom za javnost.  

V okviru projekta je bil izdelan priročnik z opisom metodologij, teoretičnimi izhodišči ter primeri dobrih praks sodelujočih držav. Predstavljen je bil na zaključni konferenci, ki je potekala 31. avgusta 2017 v Parizu. Na voljo je v angleškem in francoskem jeziku.

 

 

Sam namen zagrešiti tatvino ne napravi tatu.
Sola cogitatio furti faciendi non facit furem.