zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče objavilo poročilo o odločbah Ustavnega sodišča

datum: 11.09.2017
vir: Vrhovno sodišče

Delovna skupina vrhovnih sodnikov je objavila poročilo o odločbah Ustavnega sodišča, s katerimi so bile razveljavljene odločbe Vrhovnega sodišča v letih 2015 in do konca oktobra 2016.

Izhodišče za pripravo poročila je bil podatek, ki se je pojavil v javnosti, da je v letu 2015 Ustavno sodišče razveljavilo več kot 50 odločb Vrhovnega sodišča, kar je v primerjavi s preteklimi leti predstavljalo ogromen porast. Podatki so pokazali, da jih je bilo v letu 2015 razveljavljenih 56, do konca oktobra 2016 pa 12. Da se dejansko stanje med leti bistveno ne razlikuje, je potrdila ugotovitev, da je bilo od 32 odločb delovno socialnega oddelka, razveljavljenih v letu 2015, 31 povsem enakih, na civilnem oddelku pa je bilo podobno enakih 5 odločb.

Delovna skupina je ugotovila, da nekatere ustavne odločbe utemeljeno opozarjajo na pomanjkljivosti Vrhovnega sodišča pri delu (npr. prezrta vsebina odgovora na revizijo), ter da bi veljalo v prihodnje še večjo pozornost posvetiti obrazloženosti odločbe. Analiza je tudi izpostavila problematičnost uporabe pojmov „arbitrarnosti“ in „očitne napačnosti“ v odločbah Ustavnega sodišča, kar ob premajhni doktrinarni dodelanosti pravnih institutov vodi v presojo materialne in procesne pravilnosti sodnih odločb, to pa po oceni analize lahko pomeni arbitrarnost odločitev Ustavnega sodišča samega.

Člani skupine so tako izpostavili, da je pri vsebinski presoji posameznih zadev izjemnega pomena, da vsaka od institucij spoštuje vlogo, ki ji jo dodeljuje ustavna ureditev. To je pomembno tako iz vidika splošnih ustavnih vrednot (pravna varnost, pravnomočnost, vloga sodišč in Ustavnega sodišča) kot tudi z vidika strank samih, ki morajo biti seznanjene z dometom in vsebino pravnih sredstev, ki jih lahko uveljavljajo. Delovna skupina je pri tem navedla, da se ob pregledu odločb dozdeva, da je Ustavno sodišče navedeno občasno spregledalo, morda tudi v želji oblikovati drugačno razlago zakonskega prava v konkretnem primeru, in se s tem dotaknila vprašanja razmejitve pristojnosti med Ustavnim in Vrhovnim sodiščem. Razlike v vsebinskih stališčih najvišjih sodišč pogosto niso posledica zmot oziroma spregledov, temveč drugačnih poudarkov posameznim strokovnim argumentom.

Predsednik Vrhovnega sodišča je poročilo posredoval v vednost predsednici Ustavnega sodišča z željo, da se s spoštovanjem ustavno in zakonsko določenega položaja obeh sodišč poišče možnosti za strokovno izmenjavo mnenj in stališč o vprašanjih, ki v tem okviru odpirajo prostor nadaljnje strokovne razprave.

Priloge:
- Skupno poročilo
- Poročilo civilnega oddelka
- Poročilo delovno socialnega oddelka
- Poročilo gospodarskega oddelka
- Poročilo upravnega oddelka
- Poročilo kazenskega oddelka

Vsak se lahko odpove svoji pravici.
Quisque potest renuntiare iuri suo.