zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Obvestilo za predstavnike medijev

datum: 03.01.2017
vir: Vrhovno sodišče

Spremembe Sodnega reda glede snemanja obravnav

 

S spremembami Sodnega reda, ki jih je minister za pravosodje objavil v Uradnem listu RS v četrtek, 29. 12. 2016 in so začele veljati 1. 1. 2017, se širi javnost spremljanja sodnih obravnav v vseh postopkih. Sodni red v zvezi s tem področjem ni predvidel prehodnih določb oziroma obdobja. V sodstvu ocenjujemo, da gre za spremembe, ki bodo pomembno vplivale tako na delovanje sodišč kot tudi medijev in posledično dojemanje javnosti o sodnih postopkih, zato bomo skušali zagotoviti vzpostavitev enotnega in kakovostnega sistema, ki bo poleg širitve javnosti dela ter sodnih postopkov poskrbel tudi za zaščito človekovih pravic udeležencev v postopkih ter avtoritete in nepristranskosti sodišča.

Sodni red je razširil možnost snemanja, ki je bila skladno s 301. členom Zakona o kazenskem postopku doslej omejena le na kazenske postopke, tudi na glavne obravnave v ostalih postopkih, kjer javnost ni izključena. Zaradi nadrejenosti Zakona o kazenskem postopku Sodnemu redu, ki je podzakonski akt, določbe o dovoljenju predsednika Vrhovnega sodišča v primeru kazenskih postopkov ostajajo v veljavi tako za snemanje začetka, celotne glavne obravnave in razglasitve odločitve.

V vseh drugih postopkih o dovoljenju za snemanje celotne glavne obravnave odločajo predsedniki sodišč.

Novi sistem prav tako opušča obveznost pridobitve dovoljenja za snemanje neposredno pred pričetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve, in sicer s prostora, ki ga za to določi sodnik, ki vodi postopek.

Zaradi prostorskih in tehničnih omejitev bo tudi v teh primerih potrebna predhodna prijava zainteresiranih medijev. V ta namen bo Vrhovno sodišče v prihodnjih tednih za sodišča pripravilo sistem akreditacije novinarjev, kot ga določa 10. člen Sodnega reda, v okviru katerega bodo določeni tudi pogoji za pridobitev in odvzem akreditacije.

V najkrajšem možnem času, predvidoma do prihodnjega tedna, bo v ta namen pripravljen elektronski obrazec, ki bo omogočal pravočasno prijavo snemanja (vsaj dva delovna dneva prej), v vmesnem obdobju pa predstavnike medijev prosimo, da o svoji nameri udeležbe obvestijo sodišča, pred katerimi potekajo postopki, po elektronski pošti na naslove objavljene na njihovih spletnih straneh (v obliki: urad.[kratica_sodisca]@sodisce.si) ter cc: soj.vsrs@sodisce.si.

Sodni red prav tako opušča določbo, da je za snemanje sodnikov in članov senatov potrebno njihovo soglasje. Sodniki, ki vodijo postopke, bodo snemanje dopuščali v obsegu, ki je potreben za pravilno obveščanje javnosti in na način, ki najmanj ovira potek postopka. Predstavnike medijev prosimo, da pri svojem delu upoštevajo navodila sodnikov ter spoštujejo osebnostne in druge pravice strank in drugih udeležencev v postopkih.

Kdor izvršuje svojo pravico, nikogar ne prizadane.
Qui suo iure utitur neminem laedit.