zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Konferenca dobrih praks v sodstvu

datum: 09.12.2015
vir: Vrhovno sodišče

V organizaciji Vrhovnega sodišča RS, danes na Brdu pri Kranju poteka šesta konferenca dobrih praks v sodstvu.

Predsednik VSRS Branko Masleša je ob uvodu v konferenco povedal, da sodstvo svoje poslanstvo jemlje resno in odgovorno. Ob zavedanju, da mora ravnati kot profesionalna organizacija za državljane in ker je zato še posebej pomemben pogled z vidika strank in drugih udeležencev v postopku, se je uspelo toliko dvigniti nad pravno krajino, da je znalo definirati bistveno in se ni izgubljalo v nepomembnostih, ki po nepotrebnem zamegljujejo presojo in ovirajo izpolnjevanje zastavljenih ciljev.

V 2015 se je število pomembnejših nerešenih zadev dodatno znižalo za 7%, ostalih zadev pa za kar 24%, s čimer se pričakovani časi reševanja zadev še skrajšujejo. Število sodnikov se je do konca novembra 2015 znižalo na 912, kar v primerjavi z 2007, ko jih je bilo 1095, pomeni zmanjšanje za 17%. S tem je bilo doseženo razmerje 44 sodnikov na 100.000 prebivalcev, do 2020 pa se načrtuje zmanjšanje še za 42 sodnikov ob hkratnem zagotavljanju podpore sodnega osebja.  

Rezultati so sad premišljene in dolgoročne politike upravljanja, ki je terjala tudi urejanje zatečenega stanja, ki so se mu številni v preteklosti raje izogibali. Med osnovna upravljavska načela sodstva sedaj sodijo načela pravične poslovne kulture, vztrajanje, da se vsako opravilo izvaja na najnižji možni ravni kompetenc, ter merjenje in upravljanje poslovne uspešnosti. Za vse postopke je potrebna premišljena kombinacija ukrepov na štirih ključnih področjih: organizacijskem, zakonskem, tehnološkem in poslovnem. Tovrsten pristop je sodstvu omogočil, da kot temeljno srednjeročno prioriteto sodstva določi večplastno izboljšanje kakovosti sojenja.  

Na letošnji konferenci bo Manfred Werth, upokojeni predsednik deželnega sodišča v Bambergu (Nemčija) predstavil načrtovanje karierne poti sodnika v njihovem sistemu. V nadaljevanju bo poseben poudarek namenjen tematskemu sklopu dobrih praks pri izboljšanju poslovnih procesov na področju izvršbe z izrabo informacijske tehnologije. Na tem področju je v zadnjem obdobju k dodatni optimizaciji dela sodišč tako iz stroškovnega kot tudi časovnega vidika bistveno prispevala predvsem sistematična uvedba elektronskega vročanja. V okviru konference bo predstavljen tudi projekt določanja časovnih standardov za področje države. Vrhovno sodišče bo ob koncu letošnjega leta namreč določilo pričakovane deleže zadev, v katerih bodo opravljena posamezna procesna dejanja oziroma faze sodnih postopkov.  

Vladar ne sme kršiti zakona.
Lex non a rege est violanda.