zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Ob Evropskem dnevu pravosodja 2014 - Zbirka pogostih vprašanj in odgovorov

datum: 24.10.2014
vir: Vrhovno sodišče

Z namenom, da bi olajšalo in izboljšalo dostop državljanov do različnih informacij o sodiščih in sodnih postopkih, je Vrhovno sodišče RS ob Evropskem dnevu pravosodja (25. oktober) na spletnih straneh slovenskega sodstva objavilo zbirko pogosto zastavljenih vprašanj, ki se nanašajo na različne vidike sodnih postopkov in sodne uprave, ter odgovorov nanje.

Odgovori na konkretna vprašanja so bili državljanom doslej posredovani neposredno bodisi po elektronski pošti ali po telefonu. V omenjeni zbirki Vrhovnega sodišča so, za pomoč najširši javnosti, posamična zabeležena vprašanja razdeljena v pet osnovnih kategorij (kazensko pravo, civilno pravo, upravno pravo, delovno pravo in splošno) ter več podkategorij. Vsako vprašanje in odgovor nanj sta opremljena s ključnimi besedami, ki omogočajo povezavo med podobnimi oziroma povezanimi vprašanji in odgovori, ter na tak način usmerjajo uporabnika pri pridobivanju nadaljnjih informacij o vprašanju, ki ga zanima.

V zbirki se trenutno nahaja več kot dvesto različnih vprašanj z odgovori. Sistem uporabnikom omogoča posredovanje povratne informacije o ustreznosti odgovorov ter predvideva njihovo sprotno posodabljanje in dopolnjevanje, s čimer se bo kakovost informacij še izboljšala, število objavljenih vprašanj in odgovorov pa naraščalo.

Odgovori na vprašanja ne predstavljajo mnenja sodstva o posamezni zadevi in nimajo narave pravnega nasveta, saj morajo sodišča pri komunikaciji s strankami ohranjati nepristranskost in konkretnih nasvetov praviloma ne smejo dajati. Odgovori so tako zgolj informativne narave, namenjeni olajšanemu in izboljšanemu dostopu državljanov do različnih informacij o sodiščih. V konkretnih primerih se državljanom še naprej priporoča, da se z zahtevnejšimi vprašanji obrnejo na kvalificirane ponudnike pravnega svetovanja (npr. člane Odvetniške zbornice Slovenije), če potrebujejo konkretni pravni nasvet, saj vsak posamezni primer terja celovito pravno in dejansko obravnavo.

Zbirka se nahaja na povezavi:

http://www.sodisce.si/informacije/faq/

 

Za nikogar se ne domneva, da se je svoji pravici odpovedal.
A iure nemo recedere praesumitur.