zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Slovensko sodstvo znova napredovalo tudi po oceni Evropske komisije

datum: 10.04.2017
vir: Vrhovno sodišče

Po podatkih EU Justice Scoreboard 2017, ki jih je danes predstavila Evropska komisija, je slovensko sodstvo glede na objektivne kazalce znova zabeležilo napredek pri poslovanju. Najbolj izstopa izboljšanje na področju pravdnih, gospodarskih in drugih civilnih zadev, pa tudi ugotovitev, da Slovenija ni več prva po številu sodnikov na 100.000 prebivalcev.

Vrhovno sodišče pozdravlja ugotovitve Evropske komisije v EU Justice Scoreboard 2017, v katerem izpostavlja pozitivne premike glede poslovanja slovenskega sodstva. Gre za podatke o poslovanju sodišč držav Evropske unije iz leta 2015, ki postavljajo Slovenijo in delovanje slovenskih sodišč v mednarodno primerljiv okvir. Poročilo EU Justice Scoreboard sicer prikazuje poslovanje sodstva na treh različnih področjih - učinkovitosti, kakovosti in neodvisnosti.

Posebej izstopajo podatki o zelo očitnem padcu števila nerešenih pravdnih, gospodarskih in drugih civilnih zadev (npr. izvršbe, zadeve brezplačne pravne pomoči), saj je Slovenija na tem področju še leta 2010 močno izstopala zaradi visokega števila nerešenih zadev. Čeprav Slovenija na tem področju še vedno sodi med države z največjim pripadom zadev, se je od takrat število nerešenih zadev praktično prepolovilo, saj se pričakovani čas rešitve zaradi ukrepov sodstva sistematično skrajšuje.

Tudi sicer so časi reševanja povsem v evropskem povprečju, posebej spodbudno pa je krajšanje časov reševanja na gospodarsko pomembnih področjih, denimo na področju konkurence, blagovnih znamk, varstva potrošnikov in začasnih odredb.

Občutno zmanjševanje števila sodnikov in tudi sodnega osebja v zadnjih letih se je tokrat odrazilo še v poročilu Evropske komisije EU Justice Scoreboard 2017, iz katerega izhaja, da Slovenija ni več prva po številu sodnikov na 100.000 prebivalcev, saj imajo več sodnikov v Luksemburgu in na Hrvaškem. Vrhovno sodišče si na tem področju prizadeva, da bi se v skladu s ciljem iz Strategije EVROPA 2020 (42 sodnikov na 100.000 prebivalcev) do leta 2020 sodniške vrste zmanjšale še za okoli 30 sodnikov.

Evropska komisija - Pregled stanja na področju pravosodja v EU za leto 2017: pravosodni sistemi uspešnejši, izzivi ostajajo

Šteje se, da vsak pozna zakon.
Nemo censetur ignorare legem.