zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na konferenci v Katarju

datum: 26.02.2020
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se ta teden udeležuje konference Globalne mreže za sodniško integriteto, ki se je v ponedeljek začela v Dohi v Katarju in bo trajala do četrtka. Ena ključnih tem srečanja na visoki ravni je med drugim namenjena današnjim in prihodnjim izzivom na področju sodniške integritete. V zvezi s tem so udeleženci konference v Dohi sprejeli tudi Deklaracijo o sodniški integriteti.

Na otvoritveni slovesnosti je udeležence konference nagovoril predsednik Vrhovnega sodišča Katarja dr. Hassan bin Lahdan Alhassan Almohanadi, v nadaljevanju pa je bila pozornost udeležencev namenjena predvsem vprašanju izzivov v zvezi s sodniško integriteto in potencialnim ukrepom, ki bi bili potrebni na tem področju. Prvi dan srečanja je potekala tudi plenarna sekcija na temo sodnikov in njihove uporabe socialnih medijev. Večina govorcev in razpravljavcev je v zvezi s tem opozarjala na tveganost in previdnost sodnikov pri vključevanju v socialne medije ter na zavedanje odgovornosti, ki jo s tem prevzemajo z vidika vzdrževanja neodvisnosti, nepristranskosti, dostojanstva in integritete sodniške funkcije.

Drugi dan konference so se udeleženci v okviru diskusije o spolu v povezavi s sodniško integriteto odločili za sprejetje pobude, namenjene Organizaciji združenih narodov, da bi določili mednarodni dan sodnic. Pobuda je bila sprejeta na predlog predsednice Mednarodnega združenja žensk - sodnic Vanesse Ruiz in predsednika Vrhovnega sodišča Katarja. Udeleženci tako predlagajo, da naj bi bil dan sodnic posvečen analizam o tem, zakaj je v nekaterih državah v sodstvu tako nizek delež žensk, ali zakaj je po drugi strani ponekod med sodnicami precej več žensk, kot bi pričakovali, koliko sodnic v sodstvu zaseda predsedniške položaje itd.

Poleg predsednika Florjančiča se konference Globalne mreže za sodniško integriteto udeležuje tudi vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, in sicer v vlogi predsedujoče Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov (CCJE). Funkcijo predsednice CCJE, posvetovalnega organa Sveta Evrope, katerega naloga je opozarjanje na posebno vlogo sodne oblasti v demokratični družbi, je Betettova prevzela v začetku letošnjega leta.

Globalna mreža za sodniško integriteto je sicer pričela delovati v aprilu leta 2018, ko je na Dunaju potekalo srečanje, na katerem se je zbralo 350 udeležencev iz 106 držav in štiridesetih različnih sodniških združenj, kar je bilo dotlej največje srečanje sodnikov pod pokroviteljstvom Organizacije združenih narodov. Namen globalne mreže je zagotavljanje pomoči sodnikom na področju krepitve sodniške integritete in pri preprečevanju korupcije v sodnih sistemih.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Nihče ne more biti sam sebi sodnik.
Nemo iudex in sua causa.