zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič poziva premierja Šarca k trajni rešitvi prostorskih problemov ljubljanskih sodišč

datum: 12.07.2019
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je včeraj pisal predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu in ga seznanil z dejstvom, da je najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor, v katerem deluje oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Predsednik Florjančič zato premierju Šarcu predlaga, da se s skupnimi močmi čim prej poišče trajna rešitev prostorskih problemov sodstva na območju Ljubljane, in sicer z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča.

Vrhovno sodišče nenehno opozarja na neustreznost prostorskih pogojev za delo sodišč, še posebej v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo kar na osemnajstih različnih lokacijah, večinoma v najetih prostorih. V zvezi s tem je predsednik Florjančič v dopisu premierju Šarcu izpostavil, da neustrezni prostorski pogoji vplivajo tako na ugled in spoštovanje slovenskega sodstva in s tem celotne države kot tudi na kakovostno in učinkovito delovanje pravne države.

"Verjamem in prepričan sem, da boste storili vse, kar je v vaši moči, da bosta slovenska vlada in pristojno Ministrstvo za pravosodje odgovorno poskrbela, da se prostorski problem slovenskih sodišč in še posebej sodišč v Ljubljani, z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča, ustrezno in v najkrajšem možnem času reši. V vmesnem času pa vas pozivam, da v okviru pristojnosti vlade zagotovite Ministrstvu za pravosodje potrebna sredstva za pridobitev prostorov za poslovanje oddelka za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani," je med drugim v pismu zapisal predsednik Florjančič.

V najetih poslovnih prostorih na Miklošičevi cesti 7 in 7a v Ljubljani sicer deluje celoten oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, v katerem je 63 zaposlenih, tako sodnic in sodnikov kot sodnega osebja, v prostorih pa se nahaja tudi del arhiva. Najemodajalec pogodbo odpoveduje s 4. avgustom prihodnje leto, glede na pretekle izkušnje pa je po mnenju predsednika Vrhovnega sodišča težko pričakovati, da bo nastali prostorski problem mogoče ustrezno rešiti v tako kratkem času.

Kot oseba, odgovorna za celotno sodno upravo slovenskega sodstva, zato predsednik Florjančič premierja Šarca z vso resnostjo opozarja na izrazit sistemski problem neustreznih prostorskih pogojev za poslovanje slovenskih sodišč, s katerim se slovensko sodstvo, še posebej izrazito pa sodišča v Ljubljani, sooča praktično od osamosvojitve dalje. Vse slovenske vlade in ministrstva za pravosodje pa tega vprašanja vse do danes niso uspeli rešiti, niti ni bilo mogoče zaznati, da bi se ga resno obravnavalo, poudarja predsednik Vrhovnega sodišča in dodaja, da vse od imenovanja na to funkcijo tudi sam že ves čas opozarja na ta problem, vendar brez oprijemljivega odziva.

Možnost odpovedi najemnih pogodb (kakršna se je dogodila tokrat) predstavlja resno motnjo za poslovanje sodišč, tako odvisen položaj od najemodajalcev pa krni pozicijo sodstva kot ene izmed treh vej oblasti, kar v končni posledici lahko prizadene tudi njegovo ustavno zagotovljeno neodvisnost. Takšne razmere predstavljajo resno izpostavljenost dela slovenskega sodstva, ki odloča v najbolj zahtevnih in najodmevnejših kazenskih, civilnih, gospodarskih, delovnopravnih in stečajnih zadevah, hkrati pa gre tudi za izjemno obremenitev za sodišča in za celotni proračun, saj gre za nesprejemljivo visoke stroške, ki so povezani tako z najemninami kot tudi z organizacijo poslovanja sodišč, je v pismu predsedniku vlade še izpostavil predsednik Vrhovnega sodišča.

Kdor molči, nikakor ne priznava, vendar pa je res, da ne zanika.
Qui tacet, non utique fatetur: sed tamenverum est eum non negare.