zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Uveljavitev Družinskega zakonika

datum: 19.04.2019
vir: Vrhovno sodišče

V ponedeljek, 15.4.2019, je stopil v veljavo Družinski zakonik. Ker prinaša številne novosti za delo sodišč, se je sodstvo nanj pripravljalo dalj časa.

Vrhovna sodnica - svetnica dr. Mateja Končina Peternel je vodila implementacijsko skupino, ki je evidentirala organizacijske naloge sodišč in pristojnih ministrstev, ki jih narekuje nova zakonodaja. Med drugim je bilo opozorjeno na probleme v praksi, ki se tičejo področja sojenja v družinskih zadevah, predvsem na pomanjkanje ustreznih izvedencev in na nezadostnost prostorskih kapacitet v morebitnih primerih namestitev odvzetih otrok.

Med organizacijskimi izzivi v zvezi z uveljavitvijo Družinskega zakonika je bila izpostavljena tudi občutljivost komuniciranja z mediji v tovrstnih zadevah. Zaradi zagotavljanja varovanja zasebnosti udeležencev teh postopkov na eni strani in pričakovanj javnosti po informiranosti na drugi, smo za družinskopravne sodnike, ki so izrazili interes, v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju pri Ministrstvu za pravosodje pripravili osnovno izobraževanje za nastopanje v medijih.

Prav skrb za kakovostno uveljavitev Družinskega zakonika, tako v vsebinskem smislu (predvsem uporaba novih zakonskih institutov), kot tudi pri organizacijskih vidikih uporabe predpisa, je eno od prioritetnih področij delovanja sodstva v letošnjem letu.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

 

Kdor izvršuje svojo pravico, nikogar ne prizadane.
Qui suo iure utitur neminem laedit.