zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče RS odločilo: Določanje vrednosti točke v Odvetniški tarifi ni zgolj predmet političnega odločanja

datum: 11.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovni sodniki poudarjajo, da minister v okviru pooblastila iz 19. člena Zakona o odvetništvu nima pravice pravno nevezanega političnega veta na spremembe Odvetniške tarife, ki jih predlaga Odvetniška zbornica.

Nasprotno bi pomenilo, da se Odvetniška tarifa in v njej določene cene odvetniških storitev (s posledicami za delovanje odvetništva ter za stranke postopkov) določajo politično, kar pa je pravno nesprejemljivo.

Vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo v zadevi I Up 223/2017 Upravnemu sodišču naložilo, da opravi nov postopek in na podlagi glavne obravnave odloči v sporu med Odvetniško zbornico in ministrom za pravosodje, ki izvira iz ministrove zavrnitve soglasja k spremembi Odvetniške tarife, s katero bi se lahko spremenila vrednost točke, ki je podlaga za obračunavanje cen odvetniških storitev. Odločitev Vrhovnega sodišča pomeni, da je navedeni spor treba reševati po sodni poti, vendar pa je vprašanje, ali bo do spremembe Odvetniške tarife prišlo, šele stvar vsebinske presoje in odločitve v nadaljnjem sodnem postopku oziroma sporazuma med strankama, če bi do njega prišlo v času sodnega spora.

Zakon o Odvetništvu določa, da Odvetniško tarifo sprejema Odvetniška zbornica Slovenije po predhodnem soglasju ministra, pristojnega za pravosodje. Pogoje in merila za spremembo tarife pa določa 13. člen Odvetniške tarife (rast življenjskih stroškov, itd).

Po presoji Vrhovnega sodišča glede na vsebino upoštevanih določb Zakona o odvetništvu ter Odvetniške tarife ne gre za čisto političen proces abstraktne pravne regulacije. Odločitev ministra (tožene stranke) v zvezi z uresničevanjem javnega pooblastila s strani Odvetniške zbornice ne more biti prepuščena njegovi prosti politični oceni, saj bi to pomenilo, da se 137. člen Ustave, ki ureja odvetništvo, uresničuje v popolni odvisnosti od politične volje nosilca izvršne funkcije. Temu sledi tudi veljavna pravna ureditev, saj so postopek in vsebinski razlogi kot podlaga za sprejetje sprememb vrednosti odvetniške točke v Odvetniški tarifi pravno urejeni.

Odvetniški zbornici kot nosilki javnega pooblastila je mogoče pritrditi, da ne varuje zgolj parcialnih interesov poklicnega združenja ali skupine, temveč ustavni položaj odvetništva, ki vpliva tudi na pravice strank postopkov pred sodišči, torej na prav tako pomemben vidik javnega interesa (npr. stranki se stroški tudi v primeru uspeha pravde povrnejo le v višini stroškov, ki bi ji pripadli po Odvetniški tarifi, ne glede na siceršnje stroške zastopanja, v primerih zastopanja po uradni dolžnosti pa pripade odvetnikom le plačilo vezano na višino Odvetniške tarife).

Glede na navedeno iz Zakona o odvetništvu in Odvetniške tarife v povezavi s 137. členom Ustave izhaja, da mora prizadeta stran tega javnopravnega razmerja v primeru kršitve te zakonske ureditve imeti možnost, da to uveljavlja s tožbo in da gre torej v tej zadevi za pravni spor, ki ga je treba razrešiti pred pristojnim sodiščem, to pa je sodiščem v upravnem sporu.

Šteje se, da vsak pozna zakon.
Nemo censetur ignorare legem.