zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Izjava za javnost v zvezi z zadevo napada na sodnico Okrožnega sodišča v Mariboru

datum: 27.06.2019
vir: Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je dne 25. 6. 2019 prejela ukrep prepovedi približevanja v zadevi napada na okrožno sodnico Okrožnega sodišča v Mariboru v presojo. Ker je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjeni zakonski pogoji (iz 1. odstavka 60. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije - ZNPPol), je bil ukrep razveljavljen. Sklep o razveljavitvi še ni pravnomočen.

Na podlagi 1. odstavka 60. člena ZNPPol policija odredi prepoved približevanja določeni osebi ali kraju, v primeru, če je podan utemeljen sum, da je oseba storila kaznivo dejanje (ali je bila zalotena pri takem kaznivem dejanju) in če obstajajo razlogi za sum, da bo ogrozila življenje, osebno varnost ali svobodo osebe, s katero je ali je bila v bližnjem razmerju v smislu določb kazenskega zakonika in zakona, ki ureja preprečevanje nasilja v družini. Policija z odredbo kršitelju izreče prepoved približevanja določenemu kraju oziroma osebi za 48 ur, hkrati mora ta ukrep nemudoma, na podlagi 4. odstavka 60. člena ZNPPol, poslati v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko ukrep potrdi, spremeni ali razveljavi. Preiskovalni sodnik odloči o ukrepu v roku, ki ne sme biti daljši od 24 ur. Zoper odločbo preiskovalnega sodnika je v treh dneh dovoljena pritožba na zunajobravnavni senat okrožnega sodišča, ki o pritožbi odloči v treh dneh od prejema pritožbe. Pritožbo lahko vložijo kršitelj, oškodovanec in policija. 

Dogovore je treba spoštovati.
Pacta sunt servanda.