zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VDS0008337

Odločba:VDSS sklep Pdp 1071/2011
 ECLI:
Oddelek:Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
Datum seje senata:13.01.2012
Področje:DELOVNO PRAVO
Institut:potrdilo o izvršljivosti
Zveza:ZIZ člen 19, 42.
JEDRO:
Glede na to, da je v sodbi določen rok 15 dni za izpolnitev obveznosti za toženo stranko, je postala sodba izvršljiva po poteku tega roka, ki je začel teči naslednji dan po vročitvi sodbe toženi stranki.

IZREK:
Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

Tožena stranka sama krije svoje pritožbene stroške.

OBRAZLOŽITEV:
Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrnilo predlog tožene stranke za popravo potrdila o izvršljivosti sodbe opr. št. I Pd 1389/2008 z dne 27. 5. 2009.

Tožena stranka se je pritožila zoper sklep iz pritožbenega razloga zmotne uporabe materialnega prava po določbi 3. točke 1. odstavka 338. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP – Ur. l. RS, št. 26/1999 in spremembe), ki se v skladu z določbo 19. člena Zakona o delovnih in socialnih sodiščih (ZDSS-1 – Ur. l. RS, št. 2/2004) uporablja tudi v sporih pred delovnim sodiščem. Navaja, da si sodišče prve stopnje napačno razlaga zakonske določbe o nastopu pravnomočnosti in izvršljivosti sodbe v primeru, da je zoper njo vložena pritožba in drugostopenjsko sodišče sodbe ne razveljavi. V takšnem primeru nastopi pravnomočnost z dnem izdaje drugostopenjske sodbe, medtem ko nastopi izvršljivost z datumom vročitve drugostopenjske sodbe stranki, ki ji je s sodbo naložena izpolnitev obveznosti. To izhaja iz smiselne razlage določb 313. in 319. člena ZPP v zvezi z 19. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ – Ur. l. RS, št. 51/1998 in spremembe). Toženi stranki je namreč bila dajatev naložena že s prvostopenjsko sodbo, pri čemer predstavlja nepravnomočnost sodbe zaradi vložene pritožbe oviro, da ni mogla postati izvršljiva po poteku paricijskega roka. Sodišče prve stopnje ruši z izpodbijano odločitvijo v sklepu ustaljeno sodbo prakso na tem področju. Poleg tega krši stranki tudi z ustavo zagotovljeni pravici do enakega varstva pred zakonom in do enakega varstva pravic, ki med drugim zagotavljata načelo, da bo sodišče enake primere obravnavalo enako, se pravi v skladu z obstoječo sodno prakso in s splošno sprejeto razlago materialnega prava. Zato predlaga, da pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče je preizkusilo sklep v mejah pritožbenega izpodbijanja in ugotovilo, da je odločitev o zavrnitvi predloga tožene stranke za popravo potrdila o izvršljivosti sodbe pravilna.

Pravni učinek pravnomočnosti je v tem, da izdane odločbe ni mogoče odpraviti, razveljaviti ali spremeniti z novo odločbo, s katero bi se nadomestila prejšnja odločba. Sodna odločba je izvršljiva, če je postala pravnomočna in če je pretekel rok za prostovoljno izpolnitev dolžnikove obveznosti. Rok za prostovoljno izpolnitev obveznosti začne teči naslednji dan od dneva, ko je bila dolžniku vročena odločba (1. in 2. odstavek 19. člena ZIZ). Potrdilo o izvršljivosti izda sodišče oziroma organ, ki je odločal na prvi stopnji (1. odstavek 42. člena ZIZ).

V konkretnem primeru je sodišče prve stopnje odločilo o tožnikovih zahtevkih s sodbo I Pd 1389/2008 z dne 27. 5. 2009. Pritožbeno sodišče je s sodbo opr. št. Pdp 940/2009 z dne 3. 2. 2010 potrdilo prvostopenjsko sodbo. Iz povratnic o vročanju drugostopenjske sodbe (list. št. 128) je razvidno, da je tožena stranka prejela sodbo 9. 3. 2010, tožnik pa 19. 3. 2010. Glede na to, da je v sodbi določen rok 15 dni za izpolnitev obveznosti za toženo stranko, je v skladu z določbo 1. odstavka 19. člena ZIZ postala sodba izvršljiva 25. 3. 2010, ko je pretekel navedeni rok za prostovoljno izpolnitev obveznosti. Zato je odločitev sodišča prve stopnje v izpodbijanem sklepu, s katerim je zavrnilo predlog za popravo potrdila o izvršljivosti sodbe, v celoti pravilna.

Ker niso podani pritožbeni razlogi niti ne razlogi, na katere je bilo potrebno paziti po uradni dolžnosti (2. odstavek 350. člena v zvezi s 1. odstavkom 366. člena ZPP), je bilo potrebno zavrniti pritožbo tožene stranke in potrditi sklep sodišča prve stopnje (2. točka 365. člena ZPP).

Ker tožena stranka s pritožbo ni uspela, sama krije svoje pritožbene stroške (1. odstavek 165. člena v zvezi s 1. odstavkom 155. člena ZPP).

Dokazovati mora tisti, ki nekaj trdi.
Affirmanti incumbit probatio.