<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep I Ip 669/2009

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Izvršilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2009:I.IP.669.2009
Evidenčna številka:VSM0020876
Datum odločbe:17.09.2009
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:konec izvršilnega postopka - izdaja sklepa o ustavitvi izvršbe - umik predloga za izvršbo - izvršilni stroški - stroški umika

Jedro

Izvršilni postopek se konča z zadnjim izvršilnim dejanjem, to je z dokončnim poplačilom upnika. ZIZ v takem primeru ne predvideva izdaje posebnega sklepa o ustavitvi izvršbe. Izdaja takšnega sklepa sicer ni protipravna, ni pa odločilna za samo končanje izvršilnega postopka. V predmetni zadevi je bil torej postopek končan, ko je banka dne obvestila sodišče, da je dolg dokončno poplačan. Umik predloga za izvršbo in v njem priglašeni stroški tega umika po končanem postopku ni bil potreben.

Izrek

Pritožba se zavrne in se sklep sodišča prve stopnje v izpodbijani 2. točki potrdi.

Upnik nosi sam svoje stroške pritožbenega postopka.

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je v 1. točki izpodbijanega sklepa ustavilo izvršilni postopek ter v 2. točki zavrnilo predlog upnika za povrnitev nadaljnjih izvršilnih stroškov z obrazložitvijo, da poseben predlog upnika za ustavitev izvršbe in s tem nastanek novih izvršilnih stroškov ni potreben.

Zoper 2. točko sklepa se je po pooblaščenki pravočasno pritožil upnik iz vseh pritožbenih razlogov po prvem odstavku 338. člena Zakona o pravdnem postopku – ZPP v zvezi s 15. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju – ZIZ ter predlagal njegovo spremembo. V pritožbi navaja, da je izvršilni postopek končan, ko je sklep o ustavitvi postopka pravnomočen. Ker je ustavitev postopka praviloma posledica upnikovega umika predloga za izvršbo, navedba prvostopenjskega sodišča, da umik predloga ni potreben, ni utemeljena. Meni, da je nadaljnje izvršilne stroške priglasil pravočasno in da so bili le-ti za izvršbo tudi potrebni, zato bi mu jih sodišče moralo priznati.

Pritožba ni utemeljena.

Izvršilni postopek se konča z zadnjim izvršilnim dejanjem, to je z dokončnim poplačilom upnika. ZIZ v takem primeru ne predvideva izdaje posebnega sklepa o ustavitvi izvršbe. Izdaja takšnega sklepa sicer ni protipravna, ni pa odločilna za samo končanje izvršilnega postopka.

V predmetni zadevi je bil torej postopek končan, ko je banka dne obvestila sodišče, da je dolg dokončno poplačan. Umik predloga za izvršbo in v njem priglašeni stroški tega umika po končanem postopku ni bil potreben, zato je po mnenju pritožbenega sodišča odločitev prvostopenjskega sodišča, da upniku stroškov te vloge ne prizna, pravilna.

Ker uveljavljani pritožbeni razlogi niso podani, pritožbeno sodišče pa tudi v okviru preizkusa izpodbijanega sklepa po uradni dolžnosti (drugi odstavek 350. člena ZPP v zvezi s 366. členom istega zakona in 15. členom ZIZ) kršitev ni našlo, je na podlagi 2. točke 365. člena ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ pritožbo upnika zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

Glede na to, da upnik s pritožbo ni uspel, nosi sam svoje pritožbene stroške (prvi odstavek 165. člena ZPP v zvezi s prvim odstavkom 154. člena ZPP in 15. členom ZIZ).


Zveza:

ZIZ člen 38.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
28.10.2009

Opombe:

P2RvYy02MzIzNg==