zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VSK0003744

Odločba:VSK sklep II Ip 606/2008
 ECLI:
Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
Datum seje senata:20.11.2008
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:umik predloga za izvršbo – ustavitev izvršilnega postopka
Zveza:ZIZ člen 43.
JEDRO:
Upnik ne izpodbija ugotovitve sodišča prve stopnje, da je z vlogo, ki jo je sodišče prejelo 3.10.2005, podal umik predloga za izvršbo. Takšno ravnanje upnika pa ima konstitutivne učinke, sklep o ustavitvi postopka, ki ga na takšni podlagi izda sodišče, pa je le deklaratorne narave.

IZREK:
Pritožba upnika se zavrne in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

OBRAZLOŽITEV:
Z izpodbijanim sklepom z dne 12.10.2005, ki ga je pritožbeno sodišče prejelo v reševanje 29.9.2008, je sodišče prve stopnje umik predloga za izvršbo vzelo na znanje in ustavilo predmetni izvršilni postopek. Ugotovilo je, da je upnik 3.10.2005 s pisno vlogo podal umik predloga za izvršbo.
Proti navedenemu sklepu je upnik po svojem pooblaščencu vložil pritožbo zaradi kršitve določb ZIZ, predlagal, da se ji ugodi, odmerijo nadaljnji izvršilni stroški in se nato izvršba nadaljuje z novim izvršilnim sredstvom. Navaja, da je 11.3.2008 prejel sklep o ustavitvi izvršilnega postopka z dne 12.10.2005 in dopis sodišča, da je bil sklep upniku vročen „represivno“, zaradi česar naj upnik izjavi, ali vztraja pri predlogu z dne 11.12.2007. Opozarja, da se izvršba ustavi, ko postane sklep o ustavitvi izvršbe pravnomočen. Sklep o ustavitvi izvršbe z dne 12.10.2008 (pravilno: 2005) ni pravnomočen, saj je bil upniku vročen šele 11.3.2008, zoper njega pa se upnik tudi pritožuje. Vse do konca izvršilnega postopka sme upnik predlagati dodatna izvršilna sredstva in zahtevati povračilo potrebnih stroškov. Upnik je 11.12.2007, torej predno je bil izvršilni postopek končan, predlagal dodatno izvršilno sredstvo, in sicer rubež dolžnikovih denarnih sredstev na njegovem transakcijskem računu.
Pritožba upnika ni utemeljena.
Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) v 43. čl. določa, da lahko upnik med postopkom brez dolžnikove privolitve v celoti ali delno umakne predlog za izvršbo (1. odst.) in v primeru umika sodišče ustavi postopek (2. odst.). V obravnavanem primeru upnik ne izpodbija ugotovitve sodišča prve stopnje, da je z vlogo, ki jo je sodišče prejelo 3.10.2005, podal umik predloga za izvršbo. Takšno ravnanje upnika pa ima konstitutivne učinke, sklep o ustavitvi postopka, ki ga na takšni podlagi izda sodišče, pa je le deklaratorne narave. Glede na to nima prav pritožnik, ko trdi, da povzroči pravno učinkovanje šele pravnomočnost sklepa o ustavitvi izvršbe, ta pa je bil upniku oz. pravilno njegovemu pooblaščencu vročen šele 11.3.2008. To hkrati pomeni, da je upnik z vlogo z dne 11.12.2007 prepozno predlagal dodatno izvršilno sredstvo zoper dolžnika.
Upoštevaje gornjo obrazložitev je pritožbeno sodišče, na podlagi 2. tč. 365. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s 15. čl. ZIZ, pritožbo upnika zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

V podobnih zadevah je treba enako soditi.
De similibus idem est iudicandum.