zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VSC0001647

Odločba:VSC sklep I Ip 616/2007
 ECLI:
Sodišče:Višje sodišče v Celju
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:08.08.2007
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršba na plačo - konec izvršilnega postopka
Zveza:ZIZ člen 56, 56/1, 129, 56, 56/1, 129.
JEDRO:
ZIZ sicer nikjer ne določa, kdaj se izvršilni postopek konča, vendar pa se s pravnomočnostjo sklepa o izvršbi oprava izvršbe šele začne, konča pa se z zadnjim izvršilnim dejanjem, s katerim se upnikova terjatev poplača, ali pa s sklepom o ustavitvi postopka zaradi morebitne neuspešnosti izvršbe. 

IZREK:
Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje v celoti razveljavi in vrne sodišču prve stopnje v ponovno obravnavanje.
Odločitev o stroških pritožbenega postopka se pridrži za končno odločbo. 

OBRAZLOŽITEV:
Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrglo ugovor dolžnika.
Zoper sklep je vložil pritožbo dolžnik iz razlogov zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in zmotne uporabe materialnega prava (2. in 3. točka I. odst. 338. čl. Zakona o pravdnem postopku – v nadaljevanju ZPP) in predlagal, da se izpodbijani sklep razveljavi in dolžniku priznajo priglašeni stroški z zakonskimi zamudnimi obrestmi od izdaje sklepa dalje do plačila. Dolžnik navaja, da bi moralo sodišče prve stopnje ugovor obravnavati kot ugovor po izteku roka. Predmetni izvršilni postopek za dolžnika še ni končan, dolžnik še ni prejel sklepa o ustavitvi postopka, dolžnikov dolžnik še vedno rubi dolžnikovo plačo in zarubljene zneske nakazuje upniku. Izvršilni postopek je končan, ko sodišče s sklepom ustavi izvršbo. Nadalje dolžnik navaja, da sodišče prve stopnje v razlogih sodbe ni navedlo materialne podlage ter, da Zakon o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju ZIZ) ne določa podlage za ustavitev izvršilnega postopka na podlagi obvestila dolžnikovega dolžnika o pravnomočnosti sklepa.
Pritožba je utemeljena.
Sodišče prve stopnje je v predmetni zadevi dne 17.12.2003 izdalo sklep o izvršbi, ki je postal pravnomočen dne 6.12.2005. Dolžnik je nato dne 2.3.2007 vložil ugovor, katerega je sodišče prve stopnje s sklepom z dne 19.03.2007 zavrglo. Sodišče prve stopnje je ugovor dolžnika zavrglo z navedbo, da je ugovor po izteku roka mogoče vložiti do konca izvršilnega postopka. Pri denarni izvršbi na osebni dohodek pa se izvršilni postopek konča z obvestilom tretjedolžniku o pravnomočnosti sklepa. V predmetni zadevi je tretjedolžnik prejel pravnomočni sklep o izvršbi dne 21.12.2006.
ZIZ v 56. čl. določa, da lahko dolžnik vloži ugovor, ki temelji na dejstvu, ki se nanaša na samo terjatev in je nastopilo po izvršljivosti odločbe oziroma po sklenitvi poravnane, tudi po pravnomočnosti sklepa o izvršbi, vse do konca izvršilnega postopka, če ga brez svoje krivde ni mogel uveljavljati v ugovoru zoper sklep o izvršbi. Stališče sodišča prve stopnje, da je bil predmetni izvršilni postopek končan, ker se pri denarni izvršbi na osebni dohodek izvršilni postopek konča z obvestilom tretjedolžniku o pravnomočnosti sklepa, nima podlage v ZIZ in je po oceni pritožbenega sodišča nepravilen. ZIZ sicer nikjer ne definira, kdaj je konec izvršilnega postopka, vendar pa iz smisla izvršilnega postopka izhaja, da se s pravnomočnostjo sklepa o izvršbi stadij oprave izvršbe šele začne (129. čl. ZIZ), ta stadij pa se konča z zadnjim izvršilnim dejanjem, s katerim se upnikova terjatev poplača, ali pa s sklepom o ustavitvi postopka, zaradi morebitne brezuspešnosti izvršbe. Sodišče prve stopnje v izpodbijanem sklepu ni ugotovilo, da bi bila terjatev plačana ali izvršba ustavljena, kar pomeni, da je zaradi zmotne uporabe materialnega prava dejansko stanje nepopolno ugotovilo (355. čl. Zakona o pravdnem postopku – v nadaljevanju ZPP v zvezi s 15. čl. ZIZ).
Glede na navedeno je bilo potrebno sklep sodišča prve stopnje razveljaviti in vrniti zadevo v nov postopek (3. točka 365. čl. ZPP v zvezi s 15. čl. ZIZ).
V novem postopku bo moralo sodišče prve stopnje ponovno presoditi, ali je izvršilni postopek končan, v primeru, da bo ocenilo, da le-ta ni končan, pa bo moralo presoditi, ali gre pri ugovoru z dne 2.3.2007 za ugovor po izteku roka v smislu 56. čl. ZIZ.
Odločitev o stroških pritožbenega postopka temelji na določilu III. odst. 165. čl. ZPP. 

Interes ne obstaja le iz povzročene škode, temveč tudi iz izgubljenega dobička. Justinijan.
Id, quod interest, non solum ex damno dato constat, sed etiam ex lucro cessante.