zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Strokovne službe VSRS

Služba za odnose z javnostmi

Služba za odnose z javnostmi izvaja obveznosti sodišča glede komunikacij z javnostmi, nudi strokovno pomoč sodiščem, izvaja nadzor nad javno podobo in pojavnostjo sodstva, skrbi za spletne strani in informativne publikacije ter oblikuje in vzdržuje odnose z različnimi javnostmi.

Službo vodi Tina Brecelj.

Center za informatiko

Center za informatiko skrbi za izvajanje enotne tehnološke podpore poslovanja sodišč ter za pravni informacijski sistem sodišč. V okviru tega izvaja naročanje in namestitev informacijsko komunikacijske opreme, njeno vzdrževanje, ter načrtovanje in izdelavo specializirane programske opreme, Sodeluje pri izobraževanju uporabnikov ter zagotavlja sisteme za spremljanje in podporo sodnih postopkov z enotno programsko opremo za vsa sodišča.

Center za informatiko vodi mag. Bojan Muršec.

Služba za razvoj sodne uprave

Služba za razvoj sodne uprave s svojimi aktivnostmi skrbi za izboljšanje vodenja in upravljanja sodišč ter povečanje uspešnosti in učinkovitosti njihovega poslovanja. Osrednje naloge službe so priprava vsebin za različna poročila, analiziranje podatkov o poslovanju sodišč in praks sodne uprave, svetovanje sodiščem in širjenje dobrih praks ter spremljanje in analiziranje razvoja sodne uprave na mednarodni ravni. Služba aktivno sodeluje pri projektih prenov poslovnih procesov Vrhovnega sodišča in drugih sodišč ter skrbi za mednarodno sodelovanje s Svetom Evrope, Evropsko komisijo in drugimi mednarodnimi institucijami .

Službo vodi mag. Jaša Vrabec.

Služba za upravljanje projektov

Služba za upravljanje projektov izvaja strokovne naloge na področju strateških projektov v organizaciji Vrhovnega sodišča. Njene temeljne naloge so upravljanje projektov enotne tehnološke podpore poslovanja sodišč, spremljanje vseh projektov v organizaciji Vrhovnega sodišča, priprava različnih poročil in informacij ter priprava predlogov za organizacijo projektov in imenovanje projektnih in delovnih skupin za vodenje posameznih projektov.

Službo vodi Nina Bogataj.

Služba za javna naročila

Služba za javna naročila je odgovorna za vse nabavne aktivnosti za potrebe Vrhovnega sodišča in tudi drugih sodišč. Osrednjo dejavnost predstavlja izvedba postopkov javnega naročanja računalniške strojne in programske opreme ter IT storitev za vsa slovenska sodišča, vključno z naročanjem novih informacijskih rešitev, sofinanciranih z evropskimi sredstvi. Služba skrbi za vse faze javnega naročanja - od finančnega načrtovanja ter ugotavljanja in zbiranja potreb do uspešne realizacije pogodbenih obveznosti oziroma razdelitve opreme končnim uporabnikom.

Službo vodi Anita Mejač.

Centralna pravosodna knjižnica

Centralna pravosodna knjižnica je javna specialna knjižnica za področje pravosodja, prava in javne uprave, ki deluje v okviru Vrhovnega sodišča. Knjižnična zbirka vsebuje domače in tuje strokovne knjige ter revije, časopisje in neknjižno gradivo, hkrati pa svojim članom omogoča dostop do številnih podatkovnih zbirk. Član knjižnice lahko postane vsakdo, ki ob vpisu izpolni pristopno izjavo.

Vodja knjižnice je Igor Zemljič.

Skupna kadrovska služba

Delovno področje Skupne kadrovske službe obsega izvajanje nalog koordiniranja, priprave in spremljanja izvrševanja skupnega kadrovskega načrta za sodišča, pripravo razpisov sodniških mest ter strokovno delo s področja kadrovskih zadev za potrebe Vrhovnega sodišča.

Vodja službe je Maruša Gros Ahlin.

Skupna finančno-računovodska služba

Glavne naloge službe so priprava, spremljanje in realizacija finančnega načrta sodišča, knjiženje poslovnih dogodkov, plačilo računov, evidentiranje podatkov za plače in druge stroške dela ter obračun plač in drugih stroškov dela, evidentiranje in spremljanje osnovnih sredstev. Skrbi tudi za obdelavo dohodnine in podatkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Službo vodi Marjetka Rot.

Skupna notranje revizijska služba

Skupna notranja revizijska služba izvaja notranje revidiranje v vseh organizacijskih enotah sodišč. Osnovne naloge službe so preverjanje vzpostavljenega sistema poslovanja z namenom zagotavljanja spoštovanja načel zakonitosti, ažurnosti, preglednosti, učinkovitosti, uspešnosti in gospodarnosti pri delovanju ter svetovanje odgovornim pri uresničevanju ciljev na področju vodenja in upravljanja sodišča, upravljanja tveganj in kontrolnih postopkov.

Službo vodi Andreja Žuna.

Pisarna za splošne in strokovno tehnične zadeve

Področje dela pisarne je med drugim skrb za varnost in zdravje pri delu, vozni park sodišča ter nabavo in vzdrževanje osnovnih sredstev.

Vodja pisarne je mag. Marko Hrvatin.

Vpisniško-evidenčna služba

Znotraj službe delujejo sprejemna pisarna, ki skrbi za prejem in odpravo pisanj, skupna strojepisnica ter pisarna sodnih oddelkov.

Službo vodi mag. Blaž Možina.

Skupna finančna služba

Skupna finančna služba kot predlagatelj finančnega načrta zagotavlja finančna sredstva za vsa redna in specializirana sodišča v RS. Koordinira pripravo finančnih načrtov ter spremlja in usklajuje porabo proračunskih sredstev za delovanje sodišč.

Skupno finančno službo vodi Marija Gaberc.

Naj se sliši tudi druga plat. Marcijan.
Audiatur et altera pars.