<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 71/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2005:III.R.71.2004
Evidenčna številka:VS40802
Datum odločbe:01.02.2005
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - splošna krajevna pristojnost - denarna terjatev - sedež tožene stranke

Jedro

Tožeča stranka vtožuje denarno terjatev, nastalo na podlagi opravljenih gradbenih storitev. Ker za tak primer v ZPP ni določena izključna krajevna pristojnost, je za sojenje pristojno sodišče, na območju katerega ima tožena stranka svoj sedež.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrožno sodišče v Celju.

Obrazložitev

Okrajno sodišče v Šmarju pri Jelšah je po pravnomočnosti sklepa z dne 15.3.2004, s katerim je razveljavilo 2. točko izreka sklepa o izvršbi, zadevo odstopilo v reševanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani. To je sprožilo spor o pristojnosti, ker meni, da je za odločanje v gospodarskem sporu krajevno pristojno Okrožno sodišče v Celju, kar utemeljuje s tem, da ima tožena stranka sedež na območju Rogaške Slatine. Na podlagi prvega odstavka 24. člena in 1. odstavka 25.

člena ZPP predlaga, naj v sporu o pristojnosti odloči Vrhovno sodišče RS.

Okrožno sodišče v Ljubljani utemeljeno uveljavlja, da je treba pri določitvi krajevne pristojnosti v tej zadevi uporabiti določbo o splošni krajevni pristojnosti za toženo stranko (prvi odstavek 46. člena ZPP). Tožeča stranka namreč vtožuje denarno terjatev, nastalo na podlagi opravljenih gradbenih storitev. Ker za tak primer v ZPP ni določena izključna krajevna pristojnost, je za sojenje pristojno sodišče, na območju katerega ima tožena stranka svoj sedež. To je Okrožno sodišče v Celju. Vrhovno sodišče RS je zato na podlagi določbe drugega odstavka 25. člena ZPP odločilo, da je v tej zadevi krajevno pristojno za odločanje Okrožno sodišče v Celju.


Zveza:

ZPP člen25, 25/2, 46, 46/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTY4OQ==