zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00028282

Odločba:VSRS Sklep II DoR 191/2019
 ECLI:
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:10.10.2019
Senat:mag. Rudi Štravs (preds.), Karmen Iglič Stroligo (poroč.), mag. Nina Betetto
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
Institut:predlog za dopustitev revizije - navidezna darilna pogodba - veljavnost prikrite pogodbe - ničnost pogodbe - nedopusten nagib - izogibanje davčnim obveznostim - zavrnitev predloga
Zveza:ZPP člen 367a, 367a/1, 367c. OZ člen 40, 40/2, 40/3, 50, 50/2, 366, 366/2
JEDRO:
Predlog se zavrne.

IZREK:
Predlog se zavrne.

OBRAZLOŽITEV:

1. Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo zavrnilo tako primarni (za plačilo 345.000,00 EUR) kot podredni zahtevek tožnice (za izstavitev zemljiškoknjižne listine) in odločilo, da je tožnica dolžna povrniti toženki njene stroške pravdnega postopka v znesku 7.103,62 EUR, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

2. Sodišče druge stopnje je tožničino pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

3. Predlog za dopustitev revizije zoper sodbo sodišča druge stopnje vlaga tožnica. Predlaga dopustitev revizije zaradi odločitve o pomembnih pravnih vprašanjih: 1) Ali je v primeru ugotovljene navideznosti sklenjene pogodbe v smislu določbe drugega odstavka 50. člena Obligacijskega zakonika (v nadaljevanju OZ) dopustno šteti, da velja in učinkuje druga prikrita pogodba, če imata pogodbeni stranki s sklenitvijo prikrite pogodbe namen doseči nedopusten namen (npr. izogniti se plačilu davčnih obveznosti, torej obid davčnih predpisov) in se tak namen z veljavnostjo prikrite pogodbe tudi lahko doseže (npr. zmanjšanje dejanske davčne obveznosti)? Ali izogibanje davčnim obveznostim pogodbenih strank kot razlog za sklenitev pogodbe predstavlja nedopusten nagib, ki ima za posledico ničnost sklenjene prikrite pogodbe na podlagi določbe drugega in tretjega odstavka 40. člena OZ? 2) Ali sprožitev sodnega postopka pred tujim pristojnim sodiščem, ki se je končal z zavrnilno sodbo tujega sodišča, pretrga zastaranje v smislu določbe 365. člena OZ, če je bil postopek pred pristojnim slovenskim sodiščem sprožen pred pravnomočno odločitvijo tujega sodišča? 3) Ali se sodišče pri ugotavljanju pretrganja zastaranja terjatve v smislu določbe drugega odstavka 366. člena OZ lahko opira na odločitev tujega sodišča iz tuje sodne odločbe, čeprav pred slovenskim sodiščem predhodno ni bil postopek za priznanje navedene tuje sodne odločbe?

4. Predlog ni utemeljen.

5. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da glede vprašanj, izpostavljenih v tožničinem predlogu, niso podani pogoji za dopustitev revizije iz prvega odstavka 367.a člena Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP). Zato je njen predlog zavrnilo (367.c člen ZPP). Tožnica, ki s predlogom ni uspela, sama krije svoje stroške postopka za dopustitev revizije (prvi odstavek 154. člena ZPP v zvezi s prvim odstavkom 165. člena ZPP).Za nikogar se ne domneva, da se je svoji pravici odpovedal.
A iure nemo recedere praesumitur.