zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Zadržanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih podaljšano do 10.1.2021

datum: 18.12.2020
vir: Vrhovno sodišče

Na podlagi sklepa Vlade RS se zadržanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, podaljša do 10.1.2021. Procesni roki v nenujnih zadevah, zadržani z Odredbo predsednika Vrhovnega sodišča, prav tako ne tečejo do preklica Odredbe.

Predsednik Vrhovnega sodišča je 13. 11. 2020 sprejel Odredbo o posebnih ukrepih, ki se nanaša na vsa sodišča in zaustavlja delo vseh sodišč na veliki večini pravnih področij, z izjemo zadev, ki so skladno z Odredbo in ustrezno zakonodajo opredeljene kot nujne. S to odredbo se je zadržal tudi tek procesnih rokov v zadevah, ki ne štejejo kot nujne.

Ker je predsednik Vrhovnega sodišča ocenil, da je prišlo do situacije, ko ni mogoče zagotoviti rednega poslovanja vseh sodišč v državi oziroma je onemogočeno izvajanje sodne oblasti na bistveni večini pristojnosti, hkrati pa je zaradi ukrepov Vlade RS, ki se nanašajo na omejitev gibanja in javnega prometa oteženo uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, je še istega dne Vladi RS predlagal naj s sklepom ugotovi, da roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom, ne tečejo. Vlada je predlogu ugodila, in tek rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, zadržala za obdobje 30 dni, to je do 19.12.2020.

Ker trenutne epidemiološke razmere in začasna narava sprejetih ukrepov Vlade RS ne dajejo zadostne podlage za sprejem nove Odredbe, ki bi v tem trenutku že lahko odpravila sprejete omejitve v zvezi z izvajanjem sodne oblasti je 16. 12.2020 predsednik Vrhovnega sodišča Vladi RS predlagal, naj Sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom podaljša do 10. 1. 2021. Vlada RS je predlogu sledila in na seji sprejela sklep (UL 190/2020), s katerim se od 20. 12. 2020 do 10. 1. 2021 določi prenehanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, ki so določeni z zakonom.

S tem se predhodno določeno zadržanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, veljavno do 19.12.2020, podaljša do 10.1.2021. Zadržanje teka rokov velja tudi za procesne roke v nenujnih zadevah. Ti so bili zadržani z Odredbo predsednika Vrhovnega sodišča in ne tečejo do preklica Odredbe.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Zvijačnež se giblje v splošnih besedah.
Dolosus versatur in generalibus.