zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič se je med srečanjem z ministrico Katičevo zavzel za ureditev položaja sodnikov

datum: 24.09.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je danes na prvem uradnem srečanju gostil novo ministrico za pravosodje Andrejo Katič.

 

Predsednik Florjančič in ministrica Katičeva sta v družbi najožjih sodelavcev uvodoma pregledala oba glavna strateška dokumenta (Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč ter koalicijsko pogodbo) ter pri tem ugotovila veliko skupnih izhodišč za nadaljnje sodelovanje. Med pogovorom o ključnih točkah delovanja sodstva v prihodnjem obdobju je predsednik Vrhovnega sodišča poudaril, da bi morala nova slovenska vlada narediti korak naprej pri ureditvi položaja sodnikov. Izpostavil je predvsem željo po umiku imenovanja sodnikov iz Državnega zbora RS, saj tak sistem imenovanja sodnikov ne ustreza več evropskim standardom razmerij med vejami oblasti, na kar opozarjajo tudi posamezni dokumenti in priporočila nekaterih mednarodnih organizacij.

Kot nujno je omenil tudi ureditev prostorskih pogojev, ob čemer je znova opozoril na hudo prostorsko stisko ljubljanskih sodišč. Po njegovih besedah bo reševanje akutne prostorske stiske sodnikom omogočilo nemoteno izvajanje zakona in s tem normalno in učinkovito opravljanje funkcije v dobro vseh državljanov. 

Korak naprej pri ureditvi položaja slovenskih sodnikov pa bi po mnenju predsednika Florjančiča predstavljalo tudi učinkovitejše črpanje evropskih sredstev, namenjenih financiranju različnih projektov, ki so bili pripravljeni v okviru Vrhovnega sodišča, saj zastoji pri financiranju nekaterih programov ogrožajo njihovo nadaljnje izvajanje. Predsednik Vrhovnega sodišča je imel pri tem v mislih tako težave pri izvajanju programa Izboljšanja kakovosti sodstva (slednji med drugim vključuje področje nadaljnjega, trajnega izobraževanja sodnikov in sodnega osebja) kot tudi možnosti za nadaljnje izboljšanje zaupanja javnosti v sodstvo. Pri teh prizadevanjih je nujno medsebojno sodelovanje vseh vej oblasti in še posebej Ministrstva za pravosodje ter Vrhovnega sodišča.

Z obeh strani je bila še posebej poudarjena nujnost sodelovanja na zakonodajnih projektih z namenom zagotavljanja čim višje kakovosti sprejetih zakonov. Nekateri zakonski predlogi so že bili v pripravi v prejšnjem mandatu in jih je treba dokončati, nekatere pa je treba šele uresničiti, da bi se tudi na teh podlagah omogočilo čim bolj učinkovito in kakovostno delo sodstva.

Dogovorjeno je bilo nadaljnje podrobnejše sodelovanje v skupnih delovnih skupinah in z nosilci posameznih nalog na obeh straneh, o čemer se bo nadaljevalo usklajevanje v prihodnjih dneh.

Breme dokazovanja leži na tožniku.
Actori incumbit onus probandi.