zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Sredstev za stroške sodnih postopkov bo zmanjkalo že do poletja

datum: 04.04.2014
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča Masleša je predsednico Vlade mag. Bratušek v pismu obvestil, da bo finančno stanje sodišč zaradi velikega primanjkljaja sredstev privedlo do popolnega zastoja dela sodišč najkasneje do prve polovice julija 2014. S tem bodo ogroženi tako dosedanji pozitivni trendi odprave zaostankov in občutnega krajšanja povprečnih časov trajanja postopkov, kot tudi možnosti državljanov za učinkovito pravno varstvo.

Vrhovno sodišče je pred tem že 12. marca opozorilo Ministrstvo za finance na velik primanjkljaj sredstev, do katerega prihaja iz razlogov, ki so izven nadzora sodišč. Trenutni trend kaže, da bo primanjkljaj sredstev za stroške sodnih postopkov znašal kar 14,2 milijona evrov. Sodstvo ima za vse stroške sodnih postopkov v 2014 na voljo 16,8 milijona evrov, do konca marca pa je bilo porabljenih že 42%.

Spremembe stečajne zakonodaje decembra 2013 so v prvem četrtletju 2014 privedle do izjemnega povečanja števila začetih stečajev (za 418% več pri osebnih stečajih in 246% pri stečajih pravnih oseb v primerjavi z enakim obdobjem v 2013). Čeprav je predlog zakonskih sprememb ZFPPIPP-F navedel, da sprememba ne bo imela finančnih posledic za proračunska sredstva ter je celo napovedoval prihranke, trenutni trend kaže letni strošek več kot 9 milijonov evrov. Gre zlasti za stroške, ki so jih pred tem morali poravnati predlagatelji postopka sami, s spremembo zakonodaje pa so predlagatelji, ki so dolžniki, tega oproščeni, plačila pa se opravijo iz proračuna sodišč. Sodstvo je na tovrstno nevarnost v postopku sprejemanja zakonskih sprememb pisno opozarjalo, vendar so bila ta opozorila preslišana.

Občuten negativen in nepričakovan primanjkljaj je nastopil tudi zaradi naraščanja stroškov v zvezi s hrambo zaseženih vozil, kot posledico spremembe Zakona o pravilih cestnega prometa.

Posledice pomanjkanja sredstev zaradi preobremenjenosti posameznih področij se bodo odrazile na zmožnostih sodstva za izvajanje vseh vrst sodnih postopkov. S tem bodo ogroženi tako dosedanji pozitivni trendi odprave zaostankov in občutnega krajšanja povprečnih časov trajanja postopkov, kot tudi možnosti državljanov za učinkovito pravno varstvo.

 

Dodatno pojasnilo:

Sodišče mora skladno z 233. členom ZFPPIPP iz sredstev za stroške sodnih postopkov opraviti naslednja plačila in predujme (plus DDV):
1. AJPES-u znesek v višini pavšalnega nadomestila za objave (100 EUR za stečaje pravnih oseb, 50 EUR za osebne stečaje)
2. v dobro denarnega računa stečajnega dolžnika znesek v višini vsote zneskov:
a) najnižjega nadomestila upravitelja (znaša 1420,50 EUR za oba tipa stečajev)
b) pavšalnega zneska za kritje drugih stroškov stečajnega postopka, ki se konča brez razdelitve upnikom (473,50 EUR za osebne stečaje oz. 1894 EUR za stečaje pravnih oseb)

Kdor molči, nikakor ne priznava, vendar pa je res, da ne zanika.
Qui tacet, non utique fatetur: sed tamenverum est eum non negare.