<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep Cpg 752/98

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:1999:CPG.752.98
Evidenčna številka:VSM20617
Datum odločbe:14.12.1999
Področje:SODNI REGISTER
Institut:dejavnost zavoda

Jedro

Zavod lahko opravlja gospodarsko dejavnost le pod pogojem, če je ta namenjena opravljanju dejavnosti, za katere je zavod ustanovljen.

 

Izrek

Pritožba se kot neutemeljena zavrne, izpodbijani sklep se potrdi.

 

Obrazložitev

Predlog za vpis je registrsko sodišče zavrnilo s sklepom, ki ga predlagatelj vpisa izpodbija s pritožbo zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter napačne uporabe materialnega prava.

Predlaga njegovo spremembo z dovolitvijo vpisa predlagane razširitve dejavnosti.

Pritožba ni utemeljena.

V razlogih izpodbijanega sklepa so samo primeroma naštete najpomembnejše registrirane dejavnosti predlagatelja, ne pa vse, kar tudi ni bilo potrebno, glede na to, da obseg registriranih dejavnosti ni bil sporen. Zato ne gre ne za zmotno in ne za nepopolno ugotovljeno dejansko stanje.

Vse ostalo pa sodi v okvir uporabljenega prava, ki ga pritožba izpodbija bolj izčrpno, vendar zaman, saj je pravilno, k poglavitnim pritožbenim pripombam v tej zvezi pa pritožbeno sodišče dodaja: Gospodarske dejavnosti zavod lahko opravlja le pod pogojem, če so namenjene opravljanju dejavnosti, za katere je zavod ustanovljen - člen 18/II Zakona o zavodih. Na kak način naj bi doregistracija dejavnosti s širokim pravnim pomenom: pomorski promet, bila komplementarna ali služila za katerokoli od registriranih dejavnosti predlagatelja, ni mogoče najti nobene logične povezave. Po Uredbi o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti v dejavnost morskega prometa pod šifro 61.10 spadajo med drugim prevoz potnikov in tovora po morju na rednih in izrednih linijah ter preostale naštete dejavnosti pod to šifro, ne spada dajanje plovil brez posadke v najem - slično kot pri 71.22. Nobena od dopustnih dejavnosti pomorskega prometa nima nobene zveze z registriranimi dejavnostmi (saj med njimi ni oceanografskega raziskovanja ...).

Tudi ne pomaga registrirana dejavnost: druge športne dejavnosti pod šifro 92.623, tudi ne obsega izposojanja športne opreme oziroma dajanja plovil brez posadke v najem. Dajanje ladij in čolnov s posadko v najem pa je povsem nekaj drugega.

Ne citirana uredba, ne Zakon o zavodih in ne Zakon o sodnem registru niso bili kršeni, zato je prvostopni sklep potrjen po tč.2 člena 39 Zakona o sodnem registru.

 


Zveza:

ZZ člen 18, 18.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
24.09.2014

Opombe:

P2RvYy01MDAxMA==