<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep Cpg 11/93

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:1993:CPG.11.93
Evidenčna številka:VSM00017
Datum odločbe:28.04.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršba na podlagi verodostojne listine - ugovor

Jedro

Postopek pri ugovoru zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine je v členu 55a ZIP urejen drugače kot pri redni izvršbi. V primeru, ko dolžnik vloži ugovor je edino procesno dejanje, ki ga sme opraviti izvršilno sodišče, sklep iz II. odst. 55a člena ZIP.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje opr. št. Ig 2356/92-7 z dne 15.12.1992 po uradni dolžnosti razveljavi in zadeva vrne prvostopnemu sodišču v ponovno odločanje.

 

Obrazložitev

V izvršbi na podlagi verodostojne listine je dolžnik vložil pravočasen ugovor. Na poziv sodišča je upnik umaknil izvršilni predlog za glavnico. Prvostopno sodišče je s sklepom vzelo na znanje umik izv. predloga za glavnico, v obsegu, ki se nanaša na obresti in izvršilne stroške pa izreklo, da se izvršba nadaljuje. Dolžnik se je pravočasno pritožil zoper ta sklep in navajal, da so določene previsoke zamudne obresti.

Sodišče druge stopnje je preizkusilo prvostopni sklep v napadenem delu in v mejah uveljavljenih razlogov, kakor tudi v smeri tistih pritožbenih razlogov, na katere se mora ozirati po uradni dolžnosti.

Pri tem preizkusu je pritožbeno sodišče ugotovilo, da je izpodbijani sklep razveljaviti po uradni dolžnosti.

Ob reševanju pritožbe je pritožbeno sodišče ugotovilo, da prvostopno sodišče ni upoštevalo, da v tej zadevi teče izvršba po predlogu na podlagi verodostojne listine - predlog po II. odstavku 35. člena ZIP.

Postopek pri ugovoru zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine je v členu 55a ZIP urejen drugače kot pri redni izvršbi. V tem primeru iz dolžnikove vloge - ne glede na njegov pravno nevešči poziv sodišču, da umakne izvr. predlog zaradi plačila dolga, izhaja, da je vložil ugovor in sicer zoper celotni sklep. V takem primeru je edino procesno dejanje, ki ga sme opraviti izvršilno sodišče, sklep iz II. odst. 55a člena ZIP. Po takem sklepu bo pravdno sodišče v pravdnem postopku lahko vzelo na znanje delni umik in odločilo o spornih zamudnih obrestih.

Izrek o pritožbenih stroških je odpadel, ker jih stranki nista priglasili.

 


Zveza:

ZIP člen 55a, 55a.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mjg1NA==