<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep I Cpg 16/92

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:1993:I.CPG.16.92
Evidenčna številka:VSM00001
Datum odločbe:02.03.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:pravdni stroški - pravni interes

Jedro

Pritožba zoper izrek o pravdnih stroških, ki so bili stranki v celoti priznani ni dovoljena, ker zanjo stranka nima pravnega interesa.

 

Izrek

Pritožba se kot nedovoljena zavrže.

 

Obrazložitev

Prvostopno sodišče dne 27.11.1991 izdalo sklep, s katerim je vzelo na znanje umik tožbe in naložilo toženi stranki, da plača tožeči stranki 2.250,00 sit pravdnih stroškov.

Proti prvostopni sodbi je tožeča stranka vložila pravočasno pritožbo, v kateri navaja, da je tožena stranka plačala dolg med pravdo in je zato tožnica upravičena do pravdnih stroškov po priglašenem stroškovniku.

Pritožba ni dovoljena.

Tožnica je očitno vložila pritožbo v zmotnem prepričanju, da ji niso priznani pravdni stroški. Izrek izpodbijanega sklepa pa je jasno naložil plačilo stroškov toženi stranki. Tudi pri odmeri višine stroškov je prvostopno sodišče sledilo predlogu tožeče stranke.

Po določilu člena 358 ZPP ni dovoljena pritožba, kadar pritožnik zanjo nima pravnega interesa. V izpodbijanem sklepu, kjer je sodišče prve stopnje v celoti ugodilo stroškovnemu zahtevku tožeče stranke, tak pravni interes ne obstoji. Zato je sodišče druge stopnje odločilo kot je razvidno iz izreka.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 358/3, 358/3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MjgyNA==