<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep Cpg 251/93

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:1993:CPG.251.93
Evidenčna številka:VSM00090
Datum odločbe:12.01.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršba na podlagi verodostojne listine - verodostojna listina

Jedro

Upnik uveljavlja odškodninski zahtevek, ki je po njegovih navedbah nastal iz nezakonitega ravnanja ali kaznivega dejanja. Listine, ki jih je predložil lahko služijo kot dokazne listine v event. pravdnem postopku potem, ko bo upnik vložil redno tožbo, niso pa verodostojne listine v smislu 21. člena ZIP.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Upnik se je pravočasno pritožil zoper sklep prvostopnega sodišča, s katerim je le-to zavrglo izvršilni predlog, ker predložene listine ne predstavljajo verodostojne listine v smislu člena 21 Zakona o izvršilnem postopku. Zoper sklep se je upnik pravočasno pritožil, češ da predložena ponarejena kreditna pogodba in ponarejen akceptni nalog predstavljata verodostojno listino, ki izkazujeta upnikovo terjatev.

Pritožba ni utemeljena.

Upnik uveljavlja odškodninski zahtevek, ki je po njegovih navedbah nastal iz nezakonitega ravnanja ali kaznivega dejanja. Listine, ki jih je predložil lahko služijo kot dokazne listine v event. pravdnem postopku potem, ko bo upnik vložil redno tožbo. Zato pritožbeno sodišče povzema pravilno utemeljitev prvostopnega sodišča v izpodbijanem sklepu o tem, katere listine so po členu 21 ZIP verodostojne in podlaga za izvršbo, oziroma, da predložene listine niso take narave. Upnik bo torej lahko za svoj odškodninski zahtevek vodil izvršbo šele, ko bo s pravnomočno sodbo ugotovljen oz. naložen dolžniku v plačilo.

 


Zveza:

ZIP člen 21, 21.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MjgwOQ==