<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep II Cp 572/2007

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2007:II.CP.572.2007
Evidenčna številka:VSM20489
Datum odločbe:20.03.2007
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:javna dražba - pogoji za udeležbo - plačilo varščine

Jedro

Pritožba ima sicer prav, da je smisel javne dražbe, da se s prodajo iztrži kar najvišja cena, vendar pa je pri tem nedvomno potrebno spoštovati zakonska določila o tem kdo se javne dražbe lahko udeleži (prvi odstavek 185. člena ZIZ).

 

Izrek

Pritožbi se zavrneta in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

Pritožnika nosita sama svoje stroške pritožbenega postopka.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje nepremičnino vl. št. k.o. domaknilo najboljšemu ponudniku, odločilo, da je kupec dolžan plačati kupnino zmanjšano za znesek varščine v roku 30 dni od prodaje ter po izročitvi nepremičnine odredilo vknjižbo izbrisa zastavne pravice in izbrisa zaznambe sklepa o izvršbi.

Zoper takšno odločitev sodišča prve stopnje vlagata pravočasni pritožbi upnik in podjetje. Bistvo obeh pritožb je graja ravnanja sodišča prve stopnje, ki na javni dražbi dne ni dovolilo dražiti podjetju, ki je varščino vplačalo dne.

Pritožba ni utemeljena.

Na podlagi določila prvega odstavka 185. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju - ZIZ se smejo javne dražbe udeležiti le tisti, ki najpozneje tri delovne dni pred dražbo položijo varščino. Dražba se je vršila, to je v ponedeljek, torej bi bila pravočasno plačana varščina še, da bi bila plačana najpozneje tri delovne dneve pred javno dražbo.

Pritožbenega stališča, da se ponekod dela tudi ob sobotah, v tej zadevi ni mogoče upoštevati. Na podlagi določila 15. člena ZIZ se v postopku izvršbe in zavarovanja smiselno uporabljajo določila Zakona o pravdnem postopku - ZPP. V četrtem odstavku 111. člena ZPP je jasno določeno, da se sobota in nedelja štejeta za dela prost dan.

Pritožba ima sicer prav, da je smisel javne dražbe, da se s prodajo iztrži kar najvišja cena, vendar pa je pri tem nedvomno potrebno spoštovati zakonska določila o tem kdo se javne dražbe lahko udeleži (prvi odstavek 185. člena ZIZ).

Pritožbeni razlogi niso podani, pritožbeno sodišče pa ob uradnem preizkusu zadeve tudi ni našlo tistih bistvenih kršitev določb postopka na katere mora paziti po uradni dolžnosti, zato je na podlagi določila 2. točke 365. člena ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Izrek o stroških pritožbenega postopka temelji na določilu prvega odstavka 154. in prvega odstavka 165. člena ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ.

 


Zveza:

ZIZ člen 15, 185, 185/1, 15, 185, 185/1. ZPP člen 111, 111/4, 111, 111/4.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODc3MA==