<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep PRp 207/2007

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Oddelek za prekrške
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2007:PRP.207.2007
Evidenčna številka:VSM20447
Datum odločbe:23.03.2007
Senat, sodnik posameznik:
Področje:PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO
Institut:postopek o prekršku proti mladoletniku - odločba o prekršku - izrek sankcije za prekršek - vsebina sklepa - vzgojni ukrep - ukor - absolutna bistvena kršitev določb postopka o prekršku

Jedro

Kljub temu, da je sodišče prve stopnje z izpodbijanim sklepom mld. za prekršek, po 1. točki prvega odstavka 11. člena ZJRM izreklo vzgojni ukrep - ukor in v skladu s prvim odstavkom 186. člena ZP-1 sodišče v tem primeru s sklepom o prekršku navede samo, katero sankcijo mladoletniku izreče, ne izreče pa, da je mladoletnik odgovoren za prekršek, glede katerega je bil uveden postopek, v obrazložitvi sklepa pa opiše dejanje in navede okoliščine, ki opravičujejo izrečeno sankcijo pa tudi obrazložitev takšnega sklepa mora vsebovati dokazno oceno, česar pa izpodbijani sklep ne vsebuje.

Izrek

Ob reševanju pritožbe očeta mld., , se sklep sodišča prve stopnje po uradni dolžnosti razveljavi ter se mu zadeva vrne v novo sklepanje.

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje mld. za storjeni prekršek po 1. točki prvega odstavka 11. člena ZJRM izreklo vzgojni ukrep ukor.

Zoper ta sklep se je pravočasno pritožil oče mld., , in sicer iz razloga zmotno in nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja.

Ob preizkusu izpodbijanega sklepa po uradni dolžnosti, v zvezi z določilom 159. člena Zakona o prekrških (v nadaljevanju: ZP-1), pritožbeno sodišče ugotavlja, da je podana absolutna bistvena kršitev določb postopka o prekršku iz 8. točke prvega odstavka 155. člena ZP-1, ker izpodbijani sklep nima razlogov o odločilnih dejstvih. Kljub temu, da je sodišče prve stopnje z izpodbijanim sklepom mld. za prekršek, po 1. točki prvega odstavka 11. člena ZJRM izreklo vzgojni ukrep - ukor in v skladu s prvim odstavkom 186. člena ZP-1 sodišče v tem primeru s sklepom o prekršku navede samo, katero sankcijo mladoletniku izreče, ne izreče pa, da je mladoletnik odgovoren za prekršek, glede katerega je bil uveden postopek, v obrazložitvi sklepa pa opiše dejanje in navede okoliščine, ki opravičujejo izrečeno sankcijo pa tudi obrazložitev takšnega sklepa mora vsebovati dokazno oceno, česar pa izpodbijani sklep ne vsebuje. V obrazložitvi sklepa o vzgojnem ukrepu mora sodišče opisati prekršek s konkretnim dejanskim stanjem, kot ga je ugotovilo ter navesti njegovo pravno opredelitev. Ker se sme vzgojni ukrep izreči samo, če je dokazano, da je mladoletnik storil prekršek in je zanj odgovoren, mora obrazložitev vsebovati tudi razloge o odločilnih dejstvih, z navedbo, katera dejstva šteje sodišče za dokazana ali nedokazana in iz katerih razlogov. Dokazna ocena takšnega sklepa mora vsebovati tudi obrazložitev o subjektivnem delu dejanskega stanja obravnavanega prekrška, to je o stopnji mladoletnikove krivdne odgovornosti pri domnevni storitvi obravnavanega prekrška. Ker obrazložitev izpodbijanega sklepa navedenih razlogov o odločilnih dejstvih ne vsebuje, je podana absolutna bistvena kršitev določb postopka o prekršku iz 8. točke prvega odstavka 155. člena ZP-1.

Zaradi navedenega, je pritožbeno sodišče v skladu z določilom šestega odstavka 163. člena ZP-1 izpodbijani sklep razveljavilo ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno sklepanje.


Zveza:

RS - Ustava, Zakoni, Sporazumi, Pogodbe
Zakon o prekrških zoper javni red in mir (1974) - ZJRM - člen 11, 11/1, 11/1-1
Zakon o prekrških (uradno prečiščeno besedilo) (2006) - ZP-1-UPB3 - člen 155, 155/1-8, 186, 186/1

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
26.03.2019

Opombe:

P2RvYy0zODcwMQ==