<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 1121/2009

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2009:I.CP.1121.2009
Evidenčna številka:VSL0055196
Datum odločbe:23.07.2009
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:krajevna pristojnost - stvarna pristojnost pri sporih iz izvršbe - izključna krajevna pristojnost

Jedro

V 63. členu ZPP je predpisana izključna krajevna pristojnost na podlagi atrakcije k izvršilnemu ali stečajnemu sodišču. Stvarna pristojnost pri sporih iz izvršbe pa se ravna po vrednosti spornega predmeta. Zato je lahko izključno krajevno pristojno okrožno sodišče, na območju katerega je izvršilno sodišče, ki vodi izvršilni postopek.

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

Tožnik sam nosi svoje stroške pritožbenega postopka.

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom se je Okrajno sodišče v Ljubljani izreklo za stvarno nepristojno za odločanje, ker je tožeča stranka, ki uveljavlja nedenarno terjatev, kot vrednost spornega predmeta navedla znesek 15.000,00 EUR, torej znesek, ki presega znesek do katerega so na podlagi 1. odst. 30. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP; Ur. l. RS, št. 26/99-45/08) pristojna okrajna sodišča, pa tudi za spor iz 2. odst. 30. člena ZPP ne gre.

Tožeča stranka meni, da je sklep obremenjen z absolutno bistveno kršitvijo določb postopka po 8. in 14. točki 22 odst. 339. člena ZPP. Gre za tožbo na nedopustnost izvršbe, torej za spor, ki je nastal v zvezi z izvršilnim postopkom. Za take spore pa je skladno s 63. členom ZPP izključno pristojno sodišče, ki vodi izvršilni postopek. To pa je Okrajno sodišče v Ljubljani. Pritožbenemu sodišču predlaga, da izpodbijani sklep razveljavi in zadevo vrne v odločanje sodišču prve stopnje, toženi stranki pa naloži v plačilo pritožbene stroške s pripadki.

Pritožba ni utemeljena.

V 63. členu ZPP je predpisana izključna krajevna pristojnost na podlagi atrakcije k izvršilnemu ali stečajnemu sodišču. Stvarna pristojnost pri sporih iz izvršbe pa se ravna po vrednosti spornega predmeta. Zato je lahko izključno krajevno pristojno okrožno sodišče, na območju katerega je izvršilno sodišče, ki vodi izvršilni postopek. V konkretnem primeru je to Okrožno sodišče v Ljubljani.

Po povedanem je torej odločitev prvostopnega sodišča pravilna in pritožbena graja ni utemeljena. Pritožbeno sodišče pa tudi ni ugotovilo nobene izmed kršitev, na katere po 2. odst. 350. člena ZPP pazi po uradni dolžnosti, zato je pritožbo tožeče stranke zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (2. točka 365. člena ZPP).

Izrek o stroških temelji na 1. odst. 165. člena in 1. odst. 154. člena ZPP. Tožeča stranka, ki s pritožbo ni uspela, sama nosi svoje stroške pritožbenega postopka.


Zveza:

ZPP člen 30, 30/1, 63.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
18.12.2009

Opombe:

P2RvYy02MzI5NA==