<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Kp 113/94

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1994:KP.113.94
Evidenčna številka:VSL20354
Datum odločbe:27.01.1994
Področje:kazensko materialno pravo
Institut:pripor - ponovitvena nevarnost

Jedro

Okoliščine, ki opravičujejo bojazen, da bi obdolženec ponavljal kazniva dejanja, so tudi dejstvo, da je v kazenskem postopku zaradi štirih kaznivih dejanj, pred tem pa je bil že dvakrat pravnomočno obsojen, dvakrat pa je bil tudi zaradi kaznivih dejanj obravnavan kot mladoletnik.

 

Izrek

Pritožba obdolženega se kot neutemeljena zavrne.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedenim sklepom je sodišče prve stopnje pripor zoper imenovanega obdolženca, ki je bil odrejen iz razloga po členu 191/II tč. 3 ZKP podaljšalo za en mesec, to je do vključno 21.2.1994 do 7,30 ure.

Proti temu sklepu se pritožuje obdolženec in sicer zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja ter predlaga ugodno rešitev pritožbe.

Pritožba ni utemeljena.

Obdolženec zanika, da bi storil kazniva dejanja ropa velike tatvine in poškodovanja tuje stvari. Glede slednjega navaja, da je dejanje storil, ker je bil v vinjenem stanju in ne po svoji krivdi, ne namerno. Glede teh navedb je treba upoštevati, da je utemeljen sum zaradi dejanj glede katerih je bila uvedena preiskava, vsekakor podan. Ali pa je ta dejanja obdolženec res storil, pa bo sodišče ugotavljalo, če bo po končani preiskavi tudi obtožen, potem, ko bo končan dokazni postopek na glavni obravnavi.

Sodišče prve stopnje je v izpodbijanem sklepu pravilno ugotovilo, da so podane okoliščine, ki vzbujajo bojazen, da bi obdolženec, če bi bil na prostosti, ponavljal kazniva dejanja. Obdolženec je sedaj v kazenskem postopku zaradi štirih kaznivih dejanj, iz kazenske evidence pa je razvidno, da je bil obdolženec že dvakrat kaznovan kot polnoletni storilec, dvakrat pa je bil tudi obravnavan kot mladoletnik. To pa so nedvomno takšne okoliščine, kot so ugotovljene tudi že v sodbi sodišča prve stopnje, ter jih dejstvo, da bi obdolženec prebival pri materi, ki bi zanj tudi skrbela, ne more ovreči.

Glede na vse navedeno je bilo treba neutemeljeno pritožbo obdolženca zavrniti.

 


Zveza:

ZKP člen 191, 191/2-3, 191, 191/2-3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NDU1MA==