<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sodba Kp 1210/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.1210.93
Evidenčna številka:VSL20273
Datum odločbe:07.10.1993
Področje:kazensko materialno pravo
Institut:varnostni ukrep - izgon tujca iz države

Jedro

Če je tujec brez zaposlitve in premoženja, bil pa je že kaznovan zaradi enakega kaznivega dejanja, so lahko podani razlogi za izrek varnostnega ukrepa izgona tujca iz države po 170. čl. KZJ.

 

Izrek

Pritožbi javnega tožilca se ugodi, izpodbijana sodba se v odločbi o kazenski sankciji tako spremeni, da se obt. izreče tudi varnostni ukrep izgona tujca iz države za dobo 2 (dveh) let.

 

Obrazložitev

Z izpodbijano sodbo je sodišče prve stopnje spoznalo obt. za krivega nadaljevanega kaznivega dejanja tatvine po I. odst. 165. člena KZ RS in mu je po istem zakonskem določilu izreklo kazen tri mesece zapora.

Hkrati je tudi odločilo, da je obtoženec dolžan plačati stroške kazenskega postoka in sicer povprečnino v znesku 10.000,00 tolarjev.

Zoper to sodbo se je pravočasno pritožil javni tožilec zaradi odločbe o kazenski sankciji, zaradi tega, ker sodiše obtožencu ni izreklo varnostnega ukrepa izgona tujca iz države po 70. členu KZ SFRJ v zvezi s 4. členom Ustavnega zakona Republike Slovenije, s predlogom, naj pritožbeno sodišče pritožbi tako ugodi, da obtožencu izreče tudi ta varnostni ukrep.

Pritožba je utemeljena.

Pritrditi je treba pritožbi javnega tožilca, da je obtožencu treba izreči tudi varnostni ukrep izgona tujca iz države. Obtoženec v Republiki Sloveniji nima zaposlitve, je brez premoženja, v obravnavanem primeru gre za dvoje kaznivih dejanj v sklopu nadaljevanega kaznivega dejanja po I. odst. 165. člena KZ RS.

Obtoženec je bil že kaznovan zaradi premoženjskega delikta in sicer zaradi kaznivega dejanja velike tatvine po 1. tč. I. odst. 166. člena KZ RS. Glede na obtoženčevo predkaznovanje in glede na to, da je obtoženec ponovil enako kaznivo dejanje, da je brez redne zaposlitve in da torej kazniva dejanja ponavlja, je po oceni pritožbenega sodišča nezaželjeno, da bi obtoženec še bival v državi Sloveniji vsaj za nekaj časa, zaradi česar mu je izreklo varnostni ukrep izgona tujca iz države za omejeno dobo in sicer za dve leti, kar je po oceni pritožbenega sodišča primerno. Po I. odst. 70. člena KZ SFRJ v zvezi s 4. členom Ustavnega zakona Republike Slovenije se namreč sme tak ukrep izreči za eno do 10 let ali za vselej. Sodišče druge stopnje je pri tem upoštevalo nagibe iz katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, okolišičine v katerih je bilo storjeno in zlasti tudi obtoženčevo prejšnje življenje, ko je bil že kaznovan za enako kaznivo dejanje zaradi česar je ocenilo, da je pritožba javnega tožilca utemeljena in ji je zato ugodilo tako kot je rečeno v izreku te sodbe. Taka odločitev pritožbenega sodišča temelji na določbi I.

odst. 387. člena v zvezi s 4. členom Ustavnega zakona Republike Slovenije.

 


Zveza:

KZJ člen 70, 70/1, 70/2, 70, 70/1, 70/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzUwNQ==