zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VSL52831

Odločba:VSL sklep II Cpg 171/2007
 ECLI:
Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
Datum seje senata:21.03.2007
Področje:DEDNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove
Zveza:ZD člen 142, 184, 142, 184.
JEDRO:
Dediči odgovarjajo za zapustnikove dolgove do višine podedovanega premoženja. Vrednost podedovanega premoženja se ugotovi na podlagi popisa in cenitve v zapuščinskem postopku, ali pa s cenitvijo v postopku, v katerem se odloča o odgovornosti dedičev za zapustnikove dolgove. Vrednost zapuščine, ki je ugotovljena v sklepu o dedovanju, ki nima podlage v popisu in cenitvi zapuščine, ni vrednost do katere odgovarjajo dediči za zapustnikove dolgove. 

IZREK:
Pritožbe se zavrnejo in se potrdi sklep sodišča prve stopnje. 

OBRAZLOŽITEV:
Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje odločilo, da se izvršilni postopek nadaljuje proti dedičem dolžnika in sicer A. A., B. B., C. C. in D. D.
Zoper sklep sodišča prve stopnje so vložili pritožbo dediči A. A., B. B. in D. D. Bistvo pritožbenih navedb je, da sta dediča samo A. A. in D. D. in da sta dediča A. A. in D. D. podedovala premoženje po zapustniku le v višini 3,800.000,00 SIT aktivne zapuščine, odbitki od zapuščine iz naslova pogrebnih stroškov pa so bili priznani v višini 500.000,00 SIT. Dediča A. A. in D. D. sta upniku 1 že plačala znesek 1,838.058,00 SIT in upniku 2, 1,615.824,00 SIT. Predlagajo ustavitev izvršbe.
Pritožbe niso utemeljene.
1. Iz sklepa o dedovanju po pok. B. D. izhaja, da so se dediči A. A., B. B., C. C. in D. D., priglasili k dedovanju in dediščino sprejeli in da sta dediča B. B. in C. C. svoja dedna deleža odstopila dedinji A. A.
Za zapustnikove dolgove odgovarja tudi dedič, ki se je odpovedal dednemu deležu v korist določenega sodediča. Odstopajoči dedič odgovarja za zapustnikove dolgove solidarno s pridobiteljem. To pomeni, da za dolgove zapustnika B. D. odgovarjajo vsi dediči, to je: A. A., B. B., C. C. in D. D. Pritožba torej nima prav, da za dolgove zapustnika odgovarjata le A. A. in D. D.
2. Pritožba pravilno navaja, da je v sklepu o dedovanju ugotovljeno, da je vrednost aktive zapuščine v znesku 3,800.000,00 SIT in da so priznani odbitki za pogrebne stroške v znesku 500.000,00 SIT. Ta vrednost je ugotovljena zgolj za potrebe zapuščinskega postopka, ni pa vrednost do katere odgovarjajo zapustnikovi dediči za zapustnikove dolgove.
Vrednost podedovanega premoženja, ki je odločilna za odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove, se ugotovi, ali se s popisom in cenitvijo v zapuščinskem postopku (148. čl. Zakona o dedovanju), ali pa s cenitvijo v postopku v katerem se ugotavlja odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove. Na nobenega od teh načinov doslej ni bila ugotovljena vrednost zapuščine zapustnika D. B. in se pritožniki zato ne morejo sklicevati, da so s plačilom terjatve upnikoma 1 (v znesku 1,838.058,00 SIT) in 2 (v znesku 1,615.824,00 SIT), že poravnala obveznosti do višine podedovanega premoženja in da zato terjatev, ki jo upnik uveljavlja v tem izvršilnem postopku, ni prešla nanje. To pa ne pomeni, da dediči v nadaljnjem postopku ne morejo predlagati sodišču, da tako ocenitev zapustnikovega premoženja opravi in da dokazujejo, da so že poravnali obveznosti do višine podedovanega premoženja.
Pritožbeni razlogi niso podani, zato je bilo pritožbe zavrniti in potrditi sklep sodišča prve stopnje. 

Ljudstvo živi dobro tam, kjer se spoštujejo zakoni.
Ibi valet populus, ubi valent leges.