<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 7593/2006

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2007:III.CP.7593.2006
Evidenčna številka:VSL51656
Datum odločbe:14.02.2007
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:omejitev izvršbe

Jedro

Z določbo 1. točke 1. odstavka 102. člena ZIZ je omejen obseg, v katerem so lahko določena dolžnikova sredstva predmet izvršbe. Sredstva pod navedenim limitom ne morejo biti predmet izvršbe. Če je izvršba dovoljena na predmetu, ki ne more biti predmet izvršbe je to razlog, ki izvršbo preprečuje. Takšna ugotovitev pa pogojuje ustavitev izvršbe.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je s sklepom o izvršbi na podlagi verodostojne listine naložilo dolžnici, da plača glavnico 462.772,90 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi in izvršilnimi stroški. Hkrati je dovolilo izvršbo na dolžničino pokojnino. Z izpodbijanim sklepom je ustavilo izvršbo na dolžničine stalne denarne prejemke, ki jih prejema pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje potem, ko je ta sodišču sporočil, da dolžnica prejema pokojnino, ki je nižja od minimalne plače.

Upnik je proti takšni odločitvi vložil pravočasno pritožbo, s katero uveljavlja pritožbene razloge kršitev določb postopka, zmotne uporabe materialnega prava in zmotne ugotovitve dejanskega stanja. Predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa. Meni, da je sodišče napačno uporabilo določilo 102. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju ZIZ). Navaja, da se višina pokojnine dolžnika lahko spremeni in preseže znesek minimalne plače, kar bi pogojevalo nadaljevanje izvršbe.

Pritožba ni utemeljena.

Po določilu 1. točke 1. odst. 102. člena ZIZ je mogoče z izvršbo seči na pokojnino le do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnosti. Z navedeno določbo je torej omejen obseg, v katerem so lahko določena dolžnikova sredstva predmet izvršbe. Sredstva pod navedenim limitom ne morejo biti predmet izvršbe. Če je izvršba dovoljena na predmetu, ki ne more biti predmet izvršbe je to razlog, ki izvršbo preprečuje (prim. 7. točka 1. odst. 55. člena ZIZ). Takšna ugotovitev pa pogojuje ustavitev izvršbe, kot je pravilno ugotovilo sodišče prve stopnje. Upnikovo pritožbo je bilo zato treba zavrniti kot neutemeljeno in potrditi sklep sodišča prve stopnje (2. točka 365. člena Zakona o pravdnem postopku v zvezi s 15. členom ZIZ).

 


Zveza:

ZIZ člen 102, 102/1, 102/1-1, 102, 102/1, 102/1-1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODQ5Ng==