<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II Cp 105/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:II.CP.105.99
Evidenčna številka:VSL41989
Datum odločbe:02.02.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:dovoljenost revizije - vrednost spornega predmeta

Jedro

Revizije ni v premoženjsko pravnih sporih, če vrednost spornega predmeta ne presega zneska 80.000,00 SIT. Isto velja, če tožnik v tožbi ni navedel vrednosti spornega predmeta.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in potrdi izpodbijani sklep.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrglo tožnikovo revizijo.

Proti sklepu se pritožuje tožnik, ki ne navaja posebej pritožbenega razloga, smiselno pa predlaga ustrezno razveljavitev izpodbijanega sklepa in izročitev spisov Vrhovnemu sodišču RS v odločanje o reviziji. Navaja, da se prvostopna sodnica spreneveda, da po uradni dolžnosti ne pomaga pravno neuki stranki in še posebej invalidu in da bi mu morala dodeliti potrebno pomoč, tudi po odvetniku s posebnim sklepom. Vsota tožbenega zahtevka nedvomno pride v poštev za revizijo, sama pravna sredstva tožnika pa so napisana v poljudnem jeziku in bi jih morala sodnica razumeti.

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je svojo odločitev o zavrženju revizije utemeljilo s tem, da niso podane predpostavke za dovoljenost revizije in sicer predpostavke iz 382. člena Zakona o pravdnem postopku iz leta 1977. Revizija namreč ni dovoljena v premoženjskopravnih sporih, v katerih se tožbeni zahtevek nanaša na denarno terjatev, če vrednost spornega predmeta ne presega zneska 80.000,00 SIT. V danem primeru tožnik v tožbi ni označil vrednosti spornega predmeta, kar pomeni, da ni mogoče šteti, da njegova vrednost presega navedeni znesek. Iz teh razlogov, ki so enaki razlogom sodišča prve stopnje, je pritožbeno sodišče tožnikovo pritožbo zavrnilo in potrdilo pravilni sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 382, 382/2, 382, 382/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzU1Nw==