<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II Cp 1795/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:II.CP.1795.99
Evidenčna številka:VSL41942
Datum odločbe:05.01.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:umik tožbe - povrnitev pravdnih stroškov - izpolnitev obveznosti

Jedro

Tožeča stranka, ki umakne tožbo ima pravico do povračila stroškov, če dokaže, da je umaknila tožbo po izpolnitvi zahtevka.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se v izpodbijanem delu potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je zaradi umika tožbe ustavilo postopek in zavrnilo zahtevek tožeče stranke za povrnitev pravdnih stroškov.

Zoper odločitev o pravdnih stroških se pritožuje tožeča stranka, ki v pritožbi uveljavlja pritožbeni razlog bistvene kršitve določb postopka ter predlaga, da pritožbeno sodišče ugodi njeni pritožbi ter odločitev o stroških postopka spremeni tako, da toženi stranki naloži plačilo stroškov postopka, ki so nastali tožeči stranki. V pritožbi tožeča stranka navaja, da je bila tožba vložena upravičeno, saj je tožena stranka del dolga poravnala po vložitvi tožbe. Nepravilno je stališče prvega sodišča, da bi morala tožeča stranka dokazati, da je bil del dolga plačan pred vložitvijo tožbe, saj bi morala to dokazati tožena stranka. Sicer pa tožena stranka temu, da je bil dolg plačan po vložitvi tožbe, ni oporekala. Nadalje tožeča stranka očita sodišču prve stopnje, da si napačno razlaga določbo čl. 158 ZPP.

Pritožba ni utemeljena.

Pravilo je, da mora tožeča stranka, ki umakne tožbo, povrniti nasprotni stranki pravdne stroške, razen, če jo je umaknila takoj, ko je tožena stranka izpolnila zahtevek (prvi odstavek čl. 158 ZPP). To pomeni kot pravilno že ugotavlja sodišče prve stopnje, da v primeru,ko tožeča stranka umakne tožbo in zahteva povrnitev pravdnih stroškov, mora dokazati, da je tožena stranka izpolnila zahtevek, sicer v nasprotnem primeru nima pravice do povračila stroškov. Glede na take določbe ZPP je neutemeljena trditev tožeče stranke v pritožbi, da je tožena stranka plačala sporni znesek in trditev, da si sodišče prve stopnje napačno razlaga določbo čl. 158 ZPP.

Ker je odločitev sodišča prve stopnje materialnopravno pravilna, je bilo pritožbo tožeče stranke zavrniti in v izpodbijanem delu potrditi sklep sodišča prve stopnje (čl. 365. ZPP).

 


Zveza:

ZPP člen 158, 158/1, 158, 158/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzUzNA==