<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 1427/2003

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2003:I.CP.1427.2003
Evidenčna številka:VSL47397
Datum odločbe:22.10.2003
Področje:DEDNO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:predujem - cenitev

Jedro

Cenitev zapuščine, katere predmet je zaščitena kmetija, je v interesu tako prevzemnika kot nujnega dediča. Predujem za cenilca sta zato dolžna založiti oba, vsak v obsegu svojega deleža.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se spremeni tako, da se dedičema A. in B. naloži, da v roku 45-tih dni, po prejemu tega sklepa založita predujem za stroške cenilca in sicer A. znesek 30.000,00 SIT, B. pa znesek 150.000,00 SIT.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje naložilo dedinji A., da založi predujem za stroške cenilca v znesku 180.000,00 SIT, sicer se bo štelo, da sprejema prevzemnikovo zadnjo ponudbo o načinu poplačila njenega nujnega dednega deleža.

Zoper sklep sodišča prve stopnje je vložila pritožbo dedinja A. iz razloga kršitve Zakona o dedovanju s predlogom, da se založitev predujma naloži prevzemniku kmetije B. V pritožbi navaja, da je zmotno stališče, da ima le ona interes po ugotovitvi prave vrednosti zapuščine. Interes za rešitev zadeve imata oba: prevzemnik kmetije in ona, ki uveljavlja nujni dedni delež. Za izrek domneve o sprejemu ponudbe za pokritje nujnega dednega deleža ni zakonite podlage.

Pritožba je utemeljena.

V tej zadevi gre za dedovanje zaščitene kmetije. B. je bil določen za prevzemnika kmetije, dedinji A. pa pripada nujni dedni delež v obsegu denarne vrednosti 1/6 zapuščine. Dediča nista dosegla dogovora glede načina in višine izplačila nujnega dednega deleža. Da se bo o izplačilu nujnega dednega deleža lahko odločilo, je potrebno opraviti cenitev zapuščine. Pritrditi je pritožbeni navedbi, da imata interes za rešitev zadeve oba dediča, tako prevzemnik kmetije kot nujna dedinja. Strošek za cenilca, ki je potreben, da se bo o stvari lahko odločilo, morata zato nositi oba, vsak v sorazmerju s svojim interesom. Nujna dedinja do 1/6, kolikor znaša njen nujni dedni delež, v preostalem delu pa prevzemnik kmetije B. Pritožbi A. je bilo zato ugoditi in izpodbijani sklep spremeniti tako, da je predujem za cenilca dolžna založiti A. v znesku 30.000,00 SIT, B. pa v znesku 150.000,00 SIT.

Pritožba pravilno uveljavlja, da je zmotno stališče sodišča prve stopnje, zavzeto v 2. odst. izreka sklepa. Dedinja za poplačilo njenega nujnega dednega deleža ni dolžna prevzeti izpolnitve, ki ji jo ponuja prevzemnik kmetije. O višini in načinu izplačila nujnega dednega deleža mora odločiti sodišče v skladu z določili 14. in 15. čl. Zakona o dedovanju kmetijskih gospodarstev (ZDKG, Uradni list RS, št. 70/95), če med dediči ni drugačnega dogovora.

 


Zveza:

ZDKG člen 14, 15, 14, 15.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzAxNg==