<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 291/2004

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2004:III.CP.291.2004
Evidenčna številka:VSL49703
Datum odločbe:05.05.2004
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:sklep o izvršbi - novo izvršilno sredstvo - ugovor

Jedro

Zoper sklep o dovolitvi novega izvršilnega sredstva (in predmeta) izvršbe ima dolžnik sicer pravico ugovora, vendar lahko sklep izpodbija samo iz razlogov, ki preprečujejo izvršbo na novem sredstvu (in predmetu) izvršbe.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrnilo ugovor dolžnice zoper sklep Okrajnega sodišča v L., opr.št. In.

V pritožbi zoper sklep sodišča prve stopnje dolžnica navaja, da po 355. členu Zakona o obligacijskih razmerjih terjatve upravnikov v stanovanjskih hišah za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih, zastarajo v enem letu. Zastaranje prične teči po preteku roka, v katerem je terjatev dospela v plačilo. Terjatev, ki se izterjuje v tem postopku, izhaja izpred leta 2000, torej najmanj izpred petih let. Zastaranje tudi ni bilo pretrgano, kot navaja sodišče prve stopnje. Pritožnica navaja, da se njena pritožba nanaša tudi na predmet izvršbe, saj ni realno, da sodišče za znesek 151.695,52 SIT kot predmet izvršbe odobri kar prodajo nepremičnine, ki je vredna mnogo več.

Pritožba ni utemeljena.

Čeprav je dolžnica v uvodu pritožbe zapisala, da izpodbija sklep z dne 5.5.2000, je pritožbeno sodišče (kot že pred tem sodišče prve stopnje) na podlagi drugih podatkov in vsebine pritožbe štelo, da dolžnica izpodbija sklep z dne 10.11.2003.

Zoper sklep, s katerim sodišče med izvršilnim postopkom na predlog upnika spremeni sklep o izvršbi tako, da določi novo izvršilno sredstvo (in s tem tudi predmete izvršbe), ima dolžnik ugovor (kot edino pravno sredstvo - 53. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju - ZIZ, Ur.l. RS, št. 40/2004 - prvo uradno prečiščeno besedilo), vendar lahko sklep izpodbija le iz razlogov, ki preprečujejo izvršbo na novem sredstvu (in predmetu) izvršbe (glej načelno Pravno mnenje Vrhovnega sodišča RS z občne seje 18. in 19.6.1996, objavljeno v publikaciji Pravna mnenja VSS I/96, stran 3). Kot je pravilno zaključilo že sodišče prve stopnje, dolžnica vsebinsko ni podala takšnega ugovora, kot bi ga lahko zoper sklep o dovolitvi izvršbe z novim izvršilnim sredstvom. V ugovoru je zatrjevala zastaranje upničine terjatve, kar je lahko uspešen dolžnikov izpodbojni razlog le v ugovoru zoper sklep o izvršbi (53. do 55. člen ZIZ). Tega pa dolžnica ali ni (pravočasno) vložila ali pa je bil zavrnjen, saj je sklep o izvršbi po podatkih spisa (priloga A 3 in A 4) dne 23.5.2000 postal pravnomočen.

Zato in ker pritožbeno sodišče tudi pri preizkusu po uradni dolžnosti (2. odstavek 350. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP, Ur.l. RS, št. 36/2004 - drugo uradno prečiščeno besedilo, v zvezi s 15. členom ZIZ) ni ugotovilo kršitev, je na podlagi 2. točke 365. člena ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ pritožbo dolžnice zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

Pritožbeni očitek o nesorazmernosti med predlagano izvršbo na nepremičnino in zneskom, ki je predmet izvršbe, je brezpredmeten. Upnik lahko predlaga katerokoli v zakonu določeno izvršilno sredstvo za poplačilo svoje terjatve. V navedeno upnikovo dispozicijo lahko dolžnik poseže s predlogom, da naj sodišče dovoli drugo sredstvo izvršbe (prim. 169. člen ZIZ) ali pa seveda z izpolnitvijo denarne obveznosti, ki je predmet izterjave.

 


Zveza:

ZIZ člen 34, 34/3, 53, 53/1, 34, 34/3, 53, 53/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzAwMA==