<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 732/2003

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2003:III.CP.732.2003
Evidenčna številka:VSL48474
Datum odločbe:28.05.2003
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:ugovor zoper sklep o izvršbi - zaključek izvršilnega postopka - umik ugovora zoper sklep o izvršbi

Jedro

Umik pravnega sredstva, med katera spada tudi ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi, mora biti izrecen. Nobeno zakonsko določilo ne daje podlage za domnevo oz. pravno fikcijo, da je dolžnik umaknil ugovor, če ni odgovoril na poziv sodišča ali umika ugovor.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje razveljavi.

 

Obrazložitev

S sklepom je sodišče prve stopnje štelo, da je ugovor umaknjen.

Zoper navedeni sklep vlagata pritožbo dolžnika. Poudarjata, da vztrajata pri ugovoru in da upniku ničesar ne dolgujeta.

Pritožba je utemeljena.

Z izpodbijano odločbo je sodišče prve stopnje štelo ugovor dolžnikov za umaknjen, ker na poziv sodišča dolžnika nista odgovorila ali še vztrajata pri ugovoru, v pozivu pa sta bila opozorjena, da bo sodišče v tem primeru njun ugovor štelo za umaknjen. Za takšno odločitev pa sodišče prve stopnje ni imelo ustrezne zakonske podlage. Umik pravnega sredstva, med katera spada tudi ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi, mora biti namreč izrecen (primerjaj določbo 2. odstavka 334. člena v zvezi s 366. členom ZPP in 15. členom ZIZ). Nobeno zakonsko določilo ne daje podlage za domnevo oz. pravno fikcijo, da je dolžnik umaknil ugovor, če ni odgovoril na poziv sodišča ali umika ugovor. Z izpodbijano odločitvijo je prvostopno sodišče torej ugotovilo procesne učinke, ki jih zakon ne predvideva. Prvostopno sodišče je zato z izpodbijanim sklepom kršilo zgoraj cit. zakonske določbe, ta kršitev pa je takšna, da vpliva na pravilnost oz. zakonitost sklepa sodišča prve stopnje. Zato je moralo pritožbeno sodišče pritožbi upnika ugoditi ter razveljaviti v procesnem pogledu nepravilen sklep sodišča prve stopnje (člen 365/1 - tč.3 ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ).

Glede na pritožbene navedbe pa je potrebno dolžnikoma pojasniti, da je s pravnomočnim sklepom o ustavitvi izvršbe ta izvršilni postopek končan. Takšno odločitev je prvostopno sodišče sprejelo, ker je upnik predlog za izvršbo umaknil. Tudi zato nepravnomočni sklep o izvršbi za dolžnika nima nobenih pravnih učinkov.

 


Zveza:

ZIZ člen 15, 15. ZPP člen 334, 334/2, 334, 334/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMjk3Ng==