<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 29/2003

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2003:III.CP.29.2003
Evidenčna številka:VSL48473
Datum odločbe:26.03.2003
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršba po uradni dolžnosti - prisilna izterjava davkov - predujem za stroške

Jedro

Kadar država na podlagi 81. člena Zakona o davčnem postopku davek izterjuje v sodnem, izvršilnem postopku, ne gre za postopek, ki bi tekel po uradni dolžnosti. Zato tudi ne pride v poštev določba četrtega odstavka 38. člena ZIZ.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom upniku naložilo, naj v 30-ih dneh založi predujem v znesku 100.000,00 SIT.

Zoper sklep se brez izrecne navedbe pritožbenih razlogov pritožuje Republika Slovenija. Trdi, da gre v obravnavani zadevi za izterjavo zapadlih davkov, kar je izvršilni postopek po uradni dolžnosti. Sklicuje se na 81. člen Zakona o davčnem postopku ter na mnenje Ministrstva za pravosodje, ki ga tudi prilaga. Meni, da je izpolnjen pogoj iz 4. odstavka 38. člena ZIZ, ki določa, da se v tem primeru predujem založi iz proračuna.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče glede na pravni pouk v izpodbijanem sklepu uvodoma poudarja, da je pritožba v obravnavni zadevi dopustna. Izpodbijani sklep namreč ne sodi med sklepe procesnega vodstva (3. odstavek 270. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP v zvezi s 15. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju - ZIZ), zoper katere pritožba sicer ni dovoljena.

Ne strinja pa se pritožbeno sodišče s pritožbenim stališčem, da predstavlja obravnavana zadeva postopek po uradni dolžnosti, v katerih se predujem ne plača ter gredo stroški v breme proračuna (4. odstavek 38. člena ZIZ). Postopek po uradni dolžnosti namreč pomeni, da ga je ob podanih pravno relevantih dejstvih na podlagi zakonskega pooblastila dolžno sodišče samo sprožiti. Za tak primer pa v obravnavani zadevi ne gre. Sodišče namreč v primeru, ko je potrebna prisilna izterjava neplačanega davka, ne izda sklepa o izvršbi, če upnik (t.j. država) pred tem ne poda ustreznega predloga za izvršbo. Tudi 81. člen Zakona o davčnem postopku, na katerega se sklicuje pritožba, ne določa, da bi šlo za postopek po uradni dolžnosti, marveč določa zgolj sodno pristojnost za nepremičninsko izvršbo.

Ker pa obravnavan postopek ne teče po uradni dolžnosti, zanj tudi ne velja specialna določba 4. odstavka 38. člena ZIZ. Pritožba, ki meni drugače, je zato neutemeljena. Ker ob tem niso podani niti tisti razlogi, na katere je treba paziti po uradni dolžnosti, je pritožbeno sodišče izpodbijani sklep potrdilo (2. točka 365. člena ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ).

 


Zveza:

ZDavP člen 81, 81. ZIZ člen 38, 38/4, 38, 38/4.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMjk3NQ==